USR și Forța Dreptei au depus două obiecții de neconstituționalitate: una a Legii învățământului superior și una de neconstituționalitate a Legii învățământului preuniversitar.
Ambele sesizări au fost respinse, miercuri, de judecătorii CCR ca fiind neîntemeiate.
Cele două legi au fost adoptate pe 22 mai de Senat, în calitate de cameră decizională.
După decizia CCR, legile urmează să fie promulgate de președintele Klaus Iohannis.
USR și Forța Dreptei au contestat la CCR noile legi ale Educației, spunând că au fost identificate mai multe prevederi neconstituționale în ambele legi, cele mai grave fiind limitarea dreptului la învățătură al copiilor și încălcarea principiul egalității în drepturi.
În ceea ce privește legea învățământului preuniversitar, argumentele de neconstituționalitate ale USR și ale Forței Dreptei se referă la limitarea accesului la educație în funcție de vârstă, posibilitatea de exmatriculare a elevilor și discriminarea în ceea ce privește admiterea la liceu. De asemenea, USR a subliniat și posibile încălcări ale drepturilor la viața privată ale elevilor și profesorilor, în lipsa garanțiilor legale privind folosirea înregistrărilor video în școli.
În ceea ce privește legea învățământului superior, contestația se referă la reducerea tarifelor pentru transportul local doar pentru studenții mai tineri de 30 de ani, încălcarea dreptului la învățătură, precum și la alte potențiale încălcări ale Constituției (art. 136 privind înființarea de societăți comerciale și art. 148 în cazul prevalenței dreptului Uniunii Europene față de cel național).
În cazul ambelor legi, USR și Forța Dreptei au invocat încălcări privind principiul securității juridice, previzibilității și clarității normelor deoarece conțin inadvertențe legislative.
(sursa: Mediafax)