x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Motivare ÎCCJ în dosarul "Gala Bute": ”Scopul pedepsei aplicate Elenei Udrea poate fi atins doar prin privarea de libertate”

Motivare ÎCCJ în dosarul "Gala Bute": ”Scopul pedepsei aplicate Elenei Udrea poate fi atins doar prin privarea de libertate”

25 Iul 2017   •   23:06
Motivare ÎCCJ în dosarul "Gala Bute": ”Scopul pedepsei aplicate Elenei Udrea poate fi atins doar prin privarea de libertate”

Scopul pedepsei aplicate Elenei Udrea poate fi atins doar prin privarea de libertate, se arată în motivarea sentinţei pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în dosarul "Gala Bute". 

Instanţa a mai apreciat că gravitatea faptelor comise este sporită de faptul că atât Elena Udrea, cât şi alţi inculpaţi din dosar ocupau funcţii importante în stat. 

"Astfel, infracţiunile comise sunt de o gravitate sporită având în vedere că persoane deţinând funcţii publice importante la cel mai înalt nivel - ministru, director general al Companiei Naţionale de Investiţii, secretar general al ministerului sau consilier personal al ministrului - s-au implicat în mecanisme infracţionale pentru favorizarea anumitor operatori economici dispuşi la rândul lor să 'restituie' un procent din sumele încasate, cu consecinţa atingerii semnificative a principiului liberei concurenţe şi însuşirii, fără drept, a unor importante sume de bani folosite de inculpata Udrea Elena Gabriela în interesul său personal sau al Organizaţiei PDL Bucureşti. (...) Scopul educativ şi preventiv al pedepsei aplicate inculpatei Udrea Elena Gabriela nu poate fi atins decât prin privare de libertate, având în vedere gradul de pericol social ridicat al faptelor comise, cuantumul deosebit de ridicat al sumelor de bani primite cu titlu de mită, calitatea în care a comis faptele - aceea de ministru, prejudiciul însemnat cauzat Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului", se arată în motivare. 

Conform aceleiaşi surse, instanţa a ţinut cont la stabilirea pedepselor şi de modalitatea de săvârşire a infracţiunilor reţinute în sarcina inculpaţilor, dar şi de cuantumul sumelor pe care Elena Udrea este acuzată că le-a primit ca mită. 

"Nu este lipsită de relevanţă nici modalitatea de săvârşire a infracţiunilor, schemele infracţionale gândite şi puse în practică de inculpaţi pentru a intra în posesia sumelor de bani plătite de agenţii economici cu titlu de mită, creându-se aparenţa unor operaţiuni legale. De asemenea, sumele de bani primite cu titlu de mită de inculpata Udrea Elena Gabriela în modalităţile descrise au un cuantum deosebit de ridicat, iar prejudiciul produs în dauna Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, ca urmare a achitării contravalorii serviciilor de promovare a României cu ocazia evenimentului sportiv din luna iulie 2011 de la bugetul de stat, este semnificativ", se mai menţionează în motivare. 

În individualizarea pedepsei aplicate Elenei Udrea, instanţa a mai avut în vedere că nu are antecedente penale, este integrată în societate şi s-a prezentat la toate termenele de judecată, dar şi că nu a recunoscut comiterea faptelor reţinute în sarcina sa. 

Fostul ministru Elena Udrea a fost condamnată de ÎCCJ, pe 29 martie, la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul "Gala Bute", sentinţa nefiind definitivă. 

Udrea a primit cinci ani pentru luare de mită, patru ani pentru aceeaşi infracţiune şi o pedeapsă de şase ani tot pentru luare de mită, precum şi şase ani pentru abuz în serviciu. Ea a fost achitată pentru folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene. Pedepsele au fost contopite, urmând ca ea să execute pedeapsa cea mai mare - de şase ani. 

În acelaşi dosar, Rudel Obreja, fost preşedinte al Federaţiei Române de Box, a fost condamnat la cinci ani închisoare cu executare. Şi acesta a primit mai multe pedepse: trei ani pentru complicitate la luare de mintă, cinci ani pentru evaziune fiscală, alţi trei ani tot pentru evaziune şi a fost achitat pentru spălare de bani. Pedepsele au fost contopite şi va face pedeapsa cea mai grea - de cinci ani. 

Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea, a primit trei ani de închisoare cu executare. 

Ion Ariton, fost ministru al Economiei, a fost achitat pentru acuzaţiile de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite. 

ÎCCJ a mai decis ca fostul ministru Elena Udrea să plătească aproape 3 milioane euro despăgubiri. Ea ar trebui să achite suma de 8.116.800 lei cu titlu de despăgubiri civile către Autoritatea Naţională pentru Turism, dar şi sumele de 695.367 lei şi 296.076 lei, precum şi să restituie echivalentul în lei la cursul BNR de la data plăţii a sumei de 600.000 euro către martorul Corin Boian şi a sumei de 300.000 euro către martorul Adrian Gărdean. 

În acelaşi dosar, instanţa a dispus ca Rudel Obreja, fost preşedinte al Federaţiei de Box, condamnat la cinci ani închisoare cu executare, să plătească în solidar cu partea responsabilă civilmente SC Euro Box Promotion SRL (fostă SC Europlus Computers SRL) către Ministerul Finanţelor, prin ANAF, suma de 737.507 lei cu titlu de despăgubiri civile. Totodată, i se confiscă suma de 3.000.000 lei. www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: Elena Udrea