x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Parchetul General anunță anchete eco, de Ziua Mediului

Parchetul General anunță anchete eco, de Ziua Mediului

06 Iun 2017   •   09:45
Parchetul General anunță anchete eco, de Ziua Mediului
Sursa foto: Karina Knapek/INTACT IMAGES

România a întâmpinat ieri Ziua Mondială a Mediului cu 10 proceduri de infringement în acest domeniu, majoritatea din cauza deşeurilor. Ținta este ca, până în 2050, să reciclăm și reutilizăm integral deșeurile produse, însă momentan avem o rată de depozitare de aproape trei ori mai mare decât media UE. Ieri, chiar și Parchetul General a anunțat că are proiecte legate de mediu. Evenimentele derulate ieri în întreaga lume, de Ziua Mediului, au avut ca slogan „Conectarea oamenilor cu natura”. 

Țara noastră are o întârziere de peste trei ani în elaborarea planul naţional de gestionare a deşeurilor şi a programului de prevenire a generării de deşeuri – prevăzute de Directivei-cadru 2008/98/CE. După un ultim avertisment primit în 2016, anul acesta, în aprilie, Comisia Europeană a trimis România în faţa Curţii de Justiţie a UE, pentru neîndeplinirea acestor obligații. Executivul comunitar afirmă că România este unul dintre cele mai neperformante state membre în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor municipale solide. În 2015, aceasta a înregistrat cea mai mare rată de depozitare a deşeurilor din UE - mai exact 72%, cu mult peste media UE de 25,6%. La preluarea mandatului, în urmă cu două luni, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a cerut Administraţiei Fondului pentru Mediu „tot ce înseamnă program pe deşeuri, începând de la conştientizarea populaţiei până la metode de cum ar trebui să colectăm selectiv, programe pe care să poată să le acceseze şi primăriile ca astfel să putem să-i ajutăm ca să ducem cât mai puţin gunoi la groapă". Ieri, ministerul a comunicat că dedică Zilei Modiale a Mediului  acţiuni de informare şi educaţie ecologică, acţiuni de ecologizare, dezbateri şi mese rotunde, distribuiri de fluturaşi şi pliante, concursuri, organizate de instituţiile publice locale în parteneriat cu ONG-urile de profil şi autorităţile de mediu.

Procurorii verzi

Tot ieri, Ministerul Public a anunțat că va avea printre obiectivele prioritare combaterea infracțiunilor privind mediul. „În considerarea art. 35 din Constituţia României - care recunoaşte şi garantează dreptul oricărei persoane la un mediu sănătos şi echilibrat ecologic - Ministerul Public şi-a propus ca intensificarea luptei împotriva infracţiunilor privind mediul, a celor silvice, privind patrimoniul natural şi cultural naţional să constituie un obiectiv pentru anul 2017, prin operaţionalizarea şi specializarea reţelei de procurori în vederea investigării cauzelor din domeniul de referinţă, precum şi prin combaterea mai eficientă a faptelor incriminate de legea penală", a transmis Ministerul Public într-o postare pe Facebook. 
 

×