Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploieşti au dispus disjungerea unor cauze şi continuarea cercetărilor faţă de Petrotel Lukoil Ploieşti şi administratorul acesteia, Andrey Bogdanov, societatea fiind acuzată, printre altele, de diminuarea activului şi implicit diminuarea obligaţiilor fiscale către bugetul local.
Potrivit ordonanţei PCA din data de 3 noiembrie, remisă vineri AGERPRES, prin rechizitoriul prin care a fost trimis în judecată primul dosar Lukoil s-a dispus, printre altele, disjungerea cauzei în vederea efectuării urmăririi penale faţă de suspecta SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti şi inculpatul Andrey Bogdanov, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani, formându-se un nou dosar penal în cadrul Parchetului.
Prin ordonanţa emisă în data de 3 noiembrie în acest dosar, procurorii au dispus, printre altele, continuarea cercetărilor faţă de Petrotel Lukoil SA Ploieşti pentru evaziune fiscală constând în aceea că, în cursul anului 2013, societatea a subevaluat valoarea construcţiilor şi instalaţiilor speciale, având ca scop diminuarea valorii activului societăţii şi implicit diminuarea obligaţiilor fiscale către bugetul local.
De asemenea, procurorii au mai dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor faţă de Andrey Bogdanov, pentru evaziune fiscală şi folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii, noul dosar urmând să fie înregistrat în evidenţele PCA Ploieşti.
Prin acelaşi document, anchetatorii au dispus clasarea unei cauze faţă de SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti şi inculpatul Andrey Bogdanov, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani şi clasarea cauzei faţă de SC Lukoil Lubricants East Europe SRL Bucureşti, SC Top Log Expert Services SRL Ploieşti, SC Lukoil Energy&Gas România SRL Ploieşti şi SC Agenţia Lukom-A SRL pentru complicitate la evaziune fiscală şi complicitate la spălare de bani.
Dosarul Lukoil a fost trimis în judecată iniţial de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti la data de 3 august 2015, fiind deferite justiţiei SC Petrotel Lukoil Ploieşti, acuzată de spălare de bani, SC Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, acuzată de complicitate la folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii şi complicitate la spălare de bani, dar şi şase persoane fizice: directorul general al Petrotel Lukoil Ploieşti, Andrey Bogdanov, directori generali adjuncţi din cadrul societăţii de la Ploieşti - Alexey Voinstev, Olga Kuzina, Dan Dănulescu, un membru al Consiliului de Administraţie al Petrotel Lukoil, Andrei Raţă, şi contabilul-şef Dorel Duţu.
La acel moment, procurorii anunţau că prejudiciul cauzat prin săvârşirea de către inculpaţi a infracţiunilor reţinute în sarcina lor este în cuantum de 7.597.094.338,10 lei, echivalentul a 1.766.766.125,10 euro.
Ulterior, instanţa de fond a constatat neregularitatea rechizitoriului iar în ianuarie 2016 a dispus restituirea dosarului la PCA Ploieşti, decizia Tribunalului Prahova fiind motivată prin ''pasivitatea totală'' a procurorului care nu a remediat acele neregularităţi şi nici nu a comunicat în termenul legal Tribunalului Prahova dacă îşi menţine sau nu dispoziţia de trimitere în judecată a dosarului.
La data de 22 ianuarie 2016, PCA Ploieşti a anunţat, printr-un comunicat de presă, că dosarul Lukoil a fost din nou trimis în judecată după ce procurorii au remediat neregularităţile constatate de magistraţi.
La sfârşitul lunii martie a aceluiaşi an, Tribunalul Prahova a constatat din nou neregularitatea rechizitoriului întocmit în acest dosar şi a dispus remedierea problemelor iar în aprilie instanţa a dispus începerea judecării în acest dosar. AGERPRES