x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Sorin Oprescu nu va fi extrădat. MJ a informat Consiliul JAI că unii condamnați găsesc „portițe”

Sorin Oprescu nu va fi extrădat. MJ a informat Consiliul JAI că unii condamnați găsesc „portițe”

21 Iul 2022   •   19:28
Sorin Oprescu nu va fi extrădat. MJ a informat Consiliul JAI că unii condamnați găsesc „portițe”
Sursa foto: Hepta

Fostul primar general al Capitalei, Sorin Oprescu râmâne în libertate în Grecia, după ce instanța a decis, joi, să nu îl extrădeze. Oprescu a plătit o cauțiune de 5.000 de euro.

Curtea de Apel din Atena a respins joi cererea României de extrădare a lui Sorin Oprescu.

Astfel, fostul primar general rămâne în libertate în Grecia, după ce a plătit o cauțiune de 5.000 de euro.

Sorin Oprescu a fost condamnat în România la 10 ani de închisoare și dat în urmărire, fiind prins, în 17 mai, la Atena.

În fața deciziei instanței din Grecia, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a spus că respectă independența judecătorilor din toate statele membre UE, dar, pe de altă parte, a ridicat, din nou, în cadrul Consiliului JAI, recent desfășurat la Praga, problema cooperării judiciare în materie penală între Statele Membre UE, „mai concret împrejurarea că unii condamnați penal definitiv pentru fapte de corupție în România găsesc „portițe legale” în legislația străină, pentru a se sustrage executării pedepsei în unele State Membre ale UE”.

„Ministerul a pus recent în dezbatere publică un proiect de „lege pentru fugari”, prin care s-ar descuraja acest fenomen, în vederea adoptării sale ca lege cât mai urgent. Instanțele române cooperează exemplar în procedurile de extrădare și de predare în temeiul instrumentelor juridice europene, la fel autoritățile române de aplicare a legii. E greu de explicat simultan, pe de o parte, recunoașterea binemeritată a progreselor reale ale României în combaterea corupției, în aplicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare în domeniul Justiției și, pe de altă parte, faptul că decizii penale definitive sunt respinse la executare în unele State Membre pe diverse motive sau chiar sunt schimbate pe fondul lor (!), unele dintre ele antamând fondul deciziei instanței române”, a spus Predoiu.

 

(sursa: Mediafax)

×