x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Un nou termen în dosarul în care Kovesi a dat în judecată Antena 3, programat miercuri

Un nou termen în dosarul în care Kovesi a dat în judecată Antena 3, programat miercuri

13 Dec 2016   •   23:03
Un nou termen în dosarul în care Kovesi a dat în judecată Antena 3, programat miercuri

Un nou termen în dosarul în care procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a dat în judecată postul de televiziune Antena 3 şi mai mulţi jurnalişti, este programat miercuri, la Curtea de Apel Piteşti.

Acesta este al patrulea termen după strămutarea dosarului de la Curtea de Apel Bucureşti la Curtea de Apel Piteşti.

La termenul anterior, din data de 9 noiembrie, jurnalistul Răzvan Savaliuc, care este parte în proces, a solicitat recuzarea întregului complet de judecată, pe motiv că a amânat pronunţarea asupra cererii sale de amendare a Laurei Codruţa Kovesi pentru că nu ar fi depus probe la dosar în susţinerea acuzaţiilor pe care le-a formulat. Cererea de recuzare a fost respinsă în primă instanţă de Curtea de Apel Piteşti, hotărârea fiind atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde încă nu a fost acordat termen.

La acelaşi termen din 9 noiembrie, avocatul care reprezintă Antena 3 şi jurnaliştii din cadrul postului de televiziune a solicitat revenirea asupra unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti, unde s-a judecat iniţial dosarul, prin care cercetarea în cauză a fost declarată închisă. Cererea a fost respinsă, instanţa admiţând să fie pusă în discuţia părţilor, la termenul de judecată din data de 14 decembrie, doar o cererea de încuviinţare a probei cu un înscris reprezentat de o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie

La al doilea termen, din 14 septembrie, instanţa a admis cererea de amânare depusă de avocatul jurnaliştilor de la Antena 3, care a motivat că a fost citat la sediul DNA într-un alt dosar. Apărătorului i s-a pus în vedere ca pe viitor să ia măsuri pentru a evita repetarea situaţiei.

La primul termen, din data de 8 iunie, judecătorii au admis o cerere de amânare formulată de avocata jurnalistului Răzvan Savaliuc, pe motiv că acesta a suferit o intervenţie chirurgicală şi nu se poate prezenta la proces.

Dosarul a fost înregistrat la Curtea de Apel Piteşti pe 3 mai, după strămutarea de la instanţa similară din Bucureşti. Data recomandată iniţial pentru începerea judecării cauzei a fost 26 august, fiind ulterior fixată data de 8 iunie pentru primul termen.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, pe 21 aprilie, ca procesul intentat de Kovesi postului de televiziune Antena 3 să se judece la Curtea de Apel Piteşti. Instanţa supremă a admis o cerere depusă de jurnaliştii Răzvan Savaliuc, Mihai Gâdea, Radu Tudor, Bianca Nae şi analistul Mugur Ciuvică, prin care se solicita strămutarea procesului de la Curtea de Apel Bucureşti la o altă instanţă de acelaşi grad din ţară.

În urma admiterii acestei cereri, procesul a fost strămutat de la Curtea de Apel Bucureşti la Curtea de Apel Piteşti, decizia fiind definitivă.

De altfel, în timpul procesului de la Curtea de Apel Bucureşti jurnalistul Răzvan Savaliuc le-a recuzat pe cele două judecătoare care se ocupau de acest caz - Gabriela Manuela Rădulescu şi Andreea Doris Tomescu - de îndeplinirea obligaţiilor profesionale cu rea-credinţă. Savaliuc era nemulţumit de faptul că instanţa nu i-a acceptat ca probă la dosar rectificarea unui paragraf dintr-un raport al CSM, care ar conţine un fals, respectiv faptul că el ar fi participat la emisiunea "Sinteza Zilei" din 19 iunie 2014.

Pe 16 octombrie 2015, Tribunalul Bucureşti a decis ca postul Antena 3, jurnaliştii Mihai Gâdea, Radu Tudor, Răzvan Savaliuc, Bianca Nae şi analistul Mugur Ciuvică să plătească în solidar daune morale în valoare de 250.000 de lei procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, pentru o serie de afirmaţii la adresa ei făcute în emisiunea ''Sinteza Zilei'' din 19 iunie 2014.

În iunie 2014, Laura Codruţa Kovesi a dat în judecată Antena 3 şi pe jurnaliştii menţionaţi, reclamând faptul că în emisiunea ''Sinteza Zilei'' din data de 19 iunie 2014 a fost acuzată că a muşamalizat ancheta în dosarul în care se efectuau cercetări faţă de Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, şi Mircea Băsescu.

În acţiunea depusă în instanţă, Kovesi le-a cerut judecătorilor să oblige Antena 3 şi pe cei cinci jurnalişti să plătească în solidar suma de un milion de lei, reprezentând prejudiciul creat, dar şi cheltuielile de judecată. Kovesi susţinea că în emisiune au fost prezentate mai multe fapte şi au fost făcute afirmaţii mincinoase, care i-au creat un grav prejudiciu de imagine şi au adus o gravă atingere demnităţii umane.

Sursa - AGERPRES

×