x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Zegrean: Intrarea în vigoare a stării de alertă la publicarea în MO este neconstituțională

Zegrean: Intrarea în vigoare a stării de alertă la publicarea în MO este neconstituțională

13 Mai 2020   •   14:52
Zegrean: Intrarea în vigoare a stării de alertă la publicarea în MO este neconstituțională
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Fostul preşedinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a spus că amendamentul propus de PNL, privind intrarea în vigoare a stării de alertă la data publicării în Monitorul Oficial, este neconstituţional. Liberalul Florin Roman, care a depus amendamentul, nu este de acord cu interpretarea.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a modificat proiectul privind starea de alertă, fiind introdus un amendament care prevede că legea intră în vigoare de la publicarea în Monitorul Oficial, nu în 3 zile de la promulgare, aşa cum prevede Constituţia.

Fostul preşedinte al CCR, Augustin Zegrean, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că amendamentul este neconstituţional.

„Asta nu se poate. Este articolul 78 din Constituţie care zice că o lege intră în vigoare la 3 zile de la data publicării in Monitorul Oficial sau un alt termen ulterior prevăzut în lege. Anterior nu se poate. Mai târziu se poate, după un an, după 2 ani. Nu există aşa ceva. Numai ordonanţele intră în vigoare imediat”, a spus Zegrean..

De asemenea, Augustin Zegrean a mai declarat că Executivul poate institui stare de alertă având în vedere decizia CCR.

„Poate să se declare chiar azi stare de alertă în baza legislaţiei existente. Nu este necesar să se grăbească legea cu intrarea în vigoare", a mai spus Zegrean.

După ce se va da votul final, proiectul de lege privind starea de alertă va ajunge la vot in plenul Camerei Deputaților care este for decizional.

Mediafax

×
Subiecte în articol: augustin zegrean