x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Galați: Licitație pentru modernizarea singurului spărgător de gheaţă de pe Dunărea maritimă fără niciun ofertant

Galați: Licitație pentru modernizarea singurului spărgător de gheaţă de pe Dunărea maritimă fără niciun ofertant

04 Oct 2017   •   15:35
Galați: Licitație pentru modernizarea singurului spărgător de gheaţă de pe Dunărea maritimă fără niciun ofertant

Perseus, singurul spărgător de gheaţă de pe Dunărea maritimă, ar putea să nu fie folosit la iarnă, pentru că la licitaţia pentru adjudecarea lucrărilor de modernizare nu s-a prezentat niciun ofertant, a declarat miercuri directorul Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi, Dorian Dumitru.

Potrivit sursei citate, pe 29 septembrie ar fi trebuit să fie deschise ofertele pentru adjudecarea lucrărilor în valoare de 8,2 milioane de euro destinate modernizării navei vechi de 27 de ani, dar nu a fost niciuna.

Nu am avut nicio ofertă, deşi au fost mai multe firme interesate de caietul de sarcini. Cred că motivul pentru care nu am avut nicio ofertă ar putea fi faptul că este o sumă prea mică oferită faţă de lucrările prevăzute. Acum vom analiza şi vom scoate din caietul de sarcini lucrările pe care le-am putea realiza noi, în regim propriu şi vom lăsa doar lucrările de modernizare şi apoi vom urca iar pe SEAP pentru o nouă licitaţie, în speranţa că vom avea măcar un ofertant'', a spus Dorian Dumitru.

El a precizat că procedurile actuale stabilesc drept dată probabilă a viitoarei licitaţii finalul lunii noiembrie sau chiar începutul lunii decembrie, caz în care AFDJ Galaţi trebuie să decidă dacă va folosi sau nu Perseus pentru spargerea gheţii de pe Dunăre, procedură pentru care regia ar trebui să aloce fonduri pentru lucrări de întreţinere şi reparaţii, costuri deloc neglijabile.

''Iarna trecută, când Perseus a acţionat cam o lună şi jumătate la spargerea gheţii am avut foarte multe probleme tehnice. Au costat 100 - 150.000 de euro lucrările de reparaţii. Problema este că motoarele sunt vechi, piesele de schimb sunt rare şi livrarea lor durează mult. Vom face o analiză să vedem dacă se merită să cheltuim fonduri pentru lucrările de întreţinere a navei, pentru a putea fi folosită la iarnă. Din punctul meu de vedere nu cred că se merită această cheltuială, dar dacă situaţia o va impune, vom găsi o soluţie de compromis. Fără nava Perseus, AFDJ nu va putea face faţă iernii, a menţionat Dumitru.

' Dată în folosinţă în 1990, nava Perseus poate interveni atât la stingerea incendiilor, cât şi pentru ranfluarea navelor eşuate pe Dunăre. Totuşi, funcţia de bază este aceea de spargere a gheţii de pe Dunăre, un real pericol atât pentru traficul naval, cât şi pentru locuitorii de pe malurile fluviului. În România mai există o navă similară lui Perseus, nava Hercules, aflată la Constanţa, în administrarea Grupului Român pentru Salvarea de Vieţi Omeneşti pe Mare. De anul trecut, Hercules se află în lucrări de modernizare, ceea ce face ca Perseus să fie în prezent singura navă funcţionabilă cu care se poate acţiona iarna, împotriva gheţii de pe Dunăre. Nava este uzată fizic şi moral, iar pentru modernizarea ei este necesară alocarea unei sume de 8,2 milioane de euro, sumă aprobată de Guvernul României. AGERPRES

×
Subiecte în articol: perseus