x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Măsuri de întărire a dispozitivului de supraveghere a frontierei de stat

Măsuri de întărire a dispozitivului de supraveghere a frontierei de stat

07 Sep 2017   •   21:30
Măsuri de întărire a dispozitivului de supraveghere a frontierei de stat

Poliţia de Frontieră Română precizează că va continua să întreprindă măsuri ferme în vederea depistării şi reţinerii persoanelor care nu respectă regimul frontierei de stat, scopul fiind creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului şi combaterea eficientă a infracţionalităţii transfrontaliere. 

Potrivit unui comunicat al IGPF, transmis joi AGERPRES, au fost dispuse o serie de măsuri pentru creşterea capacităţii operative în zona de competenţă, care vizează intensificarea supravegherii frontierei prin dispozitive eficiente care să acopere zonele de responsabilitate, în special zonele de risc identificate la nivelul sectoarelor poliţiei de frontieră; pentru întărirea dispozitivului de supraveghere a frontierei de stat sunt desfăşurate acţiuni comune cu alte instituţii ale Ministerului Afacerilor Interne (Poliţie, Jandarmerie, Inspectoratul General pentru Aviaţie), în baza unui plan comun de menţinere, asigurare a ordinii publice şi creşterii gradului de siguranţă a cetăţeanului. Acţiunile de cooperare inter-instituţională se desfăşoară în diferite zone aflate în competenţa Poliţiei de Frontieră Române, situate la graniţa de sud şi sud-vest. De asemenea, se are în vedere folosirea la capacitate maximă a aparaturii de observare pe timp de zi/ noapte şi suplimentarea mijloacelor tehnice de mobilitate şi supraveghere în vederea creşterii capacităţii operative la frontieră - echipamente mobile de supraveghere, echipamente portabile pe principiul termoviziunii, autospeciale de supraveghere pe principiul termoviziunii şi mijloace de mobilitate terestră, precum şi suplimentarea cu personal din cadrul structurilor operative centrale şi teritoriale, care să acţioneze în mod progresiv în zona de frontieră. 

Totodată, echipajele de la sol beneficiază de sprijinul unui elicopter din cadrul Inspectoratului General de Aviaţie, care execută misiuni de supraveghere aeriană în zona de competenţă, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte. 

În mod concret, efectivele Poliţiei de Frontieră care îşi desfăşoară în mod curent activitatea în zona de frontieră sunt sprijinite de dispozitive comune, formate din poliţişti de frontieră din cadrul inspectoratelor teritoriale şi jandarmi, care acţionează zilnic în misiuni de supraveghere a frontierei terestre la graniţa cu Serbia. 

Aceste acţiuni au ca scop asigurarea ordinii publice şi combaterea infracţionalităţii transfrontaliere, în mod special a migraţiei ilegale, echipajele mixte fiind dotate cu echipamente şi autospeciale cu sistem de termoviziune, precizează sursa citată. 

Măsuri similare de întărire a dispozitivului de supraveghere a frontierei de stat au fost dispuse şi la Marea Neagră, Poliţia de Frontieră Română, prin Garda de Coastă, dispunând de dotările şi capacităţile navale necesare pentru a asigura atât patrularea şi intervenţia pe mare, cât şi pentru a acţiona eficient în cadrul acţiunilor S.A.R. (search and rescue) în cazul persoanelor aflate în pericol pe mare, se arată în comunicat. 

Pentru gestionarea fenomenului s-a pus accent pe colaborarea cu autorităţile de frontieră din ţările vecine. Astfel, la frontiera cu Serbia, în vederea îmbunătăţirii colaborării dintre cele două state şi gestionării eficiente a fenomenului la graniţa comună, au început misiunile de patrulare în comun de către autorităţile de frontieră din cele două ţări. La frontiera cu Ungaria, cooperarea transfrontalieră cu autorităţile ungare este foarte eficientă, în acest sens fiind desfăşurate acţiuni comune de prevenire şi combatere a migraţiei ilegale şi permanent se desfăşoară un schimb operativ de date şi informaţii, în vederea depistării persoanelor care încearcă să treacă ilegal frontiera. De asemenea, la graniţa cu Bulgaria, controlul la frontieră dintre cele două ţări se realizează în comun, fapt pentru care migranţii depistaţi sunt predaţi autorităţilor de frontieră bulgare, în baza documentelor bilaterale de colaborare, în vederea continuării cercetărilor, menţionează comunicatul citat. AGERPRES

×