x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Operaţie efectuată în premieră internaţională de medici ieşeni

Operaţie efectuată în premieră internaţională de medici ieşeni

09 Dec 2016   •   16:22
Operaţie efectuată în premieră internaţională de medici ieşeni

Medici de la Institutul de Chirurgie Cardiovasculară "Prof.dr George.I.M Georgescu din Iaşi şi Spitalul de Recuperare din Iaşi au efectuat, vineri, în premieră internaţională, o intervenţie chirurgicală în timpul căreia o femeie a fost operată pe cord şi i s-a efectuat o protezare de şold. 

Beneficiara acestei intervenţii este o femeie în vârstă de 86 de ani. Femeia era internată la Institutul de Cardiologie din cauza unei afecţiuni cardiace pentru care era nevoie de o protezare aortică. Joi, cu o zi înainte de operaţie, femeia a leşinat şi în cădere şi-a fracturat şoldul stâng. Din cauza noii complicaţii, intervenţia a fost amânată. Vineri dimineaţa, o echipă de şase medici, 14 asistenţi medicali şi personal auxiliar de Institutul de Chirurgie Cardiovasculară "Prof.dr George.I.M Georgescu" din Iaşi şi Spitalul de Recuperare din Iaşi au intrat în sala de operaţie a Centrului de Chirurgie Cardiovasculară. 

"Pacienta a fost pregătită pentru o operaţie specială la inimă. Ea fiind bolnavă de inimă şi cu multe comorbidităţi, cu un euroscor foarte mare, a fost propusă pentru implantare de valvă aortică transcateter prin abord femural (fără efectuarea inciziei sternului -n.r). Atunci când stenoza aortică ajunge într-un cadru avansat are mai multe manifestări, una dintre acestea fiind sincopa (pierderea stării de conştienţă -n.r). O astfel de cădere a avut şi în cursul dimineţii. Când şi-a revenit, pacienta s-a plâns de durere în zona şoldului stâng. Analizele imagistice au arătat că femeia a suferit o fractură de col femural", a declarat prof.dr Grigore Tinică, managerul Centrului de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Chirurgie Cardiovasculară "Prof.dr George.I.M Georgescu din Iaşi. 

Prof.dr Radu Botez, şeful clinicii de Ortopedie din cadrul Spitalului de Recuperare a declarat că fractura de col femural este întâlnită destul de frecvent la femei, mai ales la persoanele în vârstă care suferă de osteoporoză. 

"În acest caz, putea fi făcută intervenţia de cateterism cardiac, dar rămânea problema fracturii. După intervenţie nu puteam interveni pentru că pacienta nu putea fi mobilizată. Pe de altă parte, nu aş fi putut să o operez. Inima ei nu rezista. Fiind constrânşi de împrejurări am spus că operăm împreună", a explicat prof.dr Radu Botez. 
"Pentru remedierea acestor probleme medicale a fost nevoie de efectuarea a două dintre cele mai complicate intervenţii chirurgicale din zona cardiacă şi ortopedică pe care trebuia să le facem. Era la concurenţă. Dacă i se dădea anestezie pentru operaţia ortopedică, nu ţinea cordul pentru pregătirea preoperatorie şi postoperatorie. Dacă noi îi făceam operaţia cardiacă, mobilizarea era imposibilă", a mai spus prof.dr Grigore Tinică. 

Intervenţia pentru afecţiunea cardiacă a durat mai bine de două ore, cu patru ore mai puţin dacă medicii ar fi recurs la o altă abordare. După ce a fost rezolvată problema cardiacă, anesteziştii, ortopezii şi neurologii de la Spitalul de Recuperare au intrat în blocul operator. 

"După intervenţia pe cord, sub aceeaşi anestezie care a fost prelungită, echipa venită de la Spitalul de Recuperare am pregătit pacienta şi am efectuat implantarea unei endoproteze pentru fractură. Particularitatea este că pe un pacient destul de fragil, în vârstă, în timpul unei intervenţii chirurgicale s-au rezolvat două endoprotezări echivalente unor transplanturi. Intervenţia a ieşit perfect", a explicat prof.dr. Radu Botez, şeful Clinicii de Ortopedie din cadrul Spitalului de Recuperare Iaşi. 

Cei doi medici susţin că dacă ar fi fost făcută o intervenţie de osteosinteză pacienta nu ar fi avut voie să se mobilizeze sau să calce între trei şi şase luni. Într-o astfel de situaţie, pacienta ar fi riscat ca în scurt timp să dezvolte o afecţiune la nivelul plămânilor şi o disfuncţie multiplă de organe. În urma intervenţiei efectuată vineri, pacienta se va putea deplasa la numai o zi de la efectuarea intervenţiei. 

" Pacienta a fost transferată în clinica de Terapie Intensivă, este în stare bună, cu parametri hemodinamici şi vitali în limite normale. Pacienta, începând de mâine, se poate ridica. Pentru o pacientă în vârstă şi cu problemele ei este realmente un ajutor. Sunt şanse de viaţă enorme oferite pacientei din ambele direcţii", a mai spus prof. dr. Grigore Tinică. AGERPRES

×