Rectificarea bugetară ce va fi propusă în şedinţa CGMB de joi ţine cont de etapizarea proiectelor în curs, nu este vorba despre tăieri în sensul diminuării creditelor de angajament multianuale, ceea ce ar putea pune sub semnul întrebării finalizarea unui proiect, ci doar redirecţionarea creditelor bugetare din 2017, potrivit unor precizări ale PMB.
"PMB 'nu taie bani de la proiectele de infrastructură sau investiţii', ci este vorba de o rectificare bugetară conform legislaţiei în vigoare, care ţine cont de etapizarea proiectelor în curs. Nu este în niciun caz vorba de tăieri în sensul diminuării creditelor de angajament multianuale, ceea ce ar putea pune sub semnul întrebării finalizarea unui proiect, ci doar redirecţionarea creditelor bugetare din 2017, respectiv a sumelor care, din motive obiective, nu pot fi cheltuite până la sfârşitul acestui an", menţionează PMB.
Conform sursei citate, la o serie de obiective de investiţii, aflate în faza incipientă, studiile de fezabilitate şi proiectele tehnice vor fi întocmite de Compania Municipală Dezvoltare Durabilă Bucureşti SA, întrucât, cu toată întârzierea generată de procedura de înfiinţare a companiei, termenele de finalizare vor fi scurtate.
Datorită Holdingului Municipal "Bucureşti Capitală Europeană", procedurile se vor accelera, birocraţia se va simplifica, iar bucureştenii vor avea parte de servicii şi lucrări de mai bună calitate, la costuri mai mici, relevă PMB.
"Toate aceste societăţi trebuie să devină funcţionale înainte de a începe să presteze servicii sau să execute lucrări şi de aceea acuzaţiile referitoare la capitalizarea acestora sunt nefondate şi au la bază interese strict politice", se arată în comunicat.
Potrivit acestuia, salarizarea la nivelul întregului Holding Municipal se face în conformitate cu prevederi din OUG 109/2011, în funcţie de domeniul de activitate şi în marjele comunicate de Institutul Naţional de Statistică la nivel naţional. Salariile directorilor societăţilor din Holdingul Municipal sunt cuprinse între 8.000 şi 14.000 lei, în timp ce în Primăria Capitalei salariile persoanelor cu funcţii de conducere sunt cuprinse între 11.000 de lei (director general adjunct, director executiv sau director instituţie subordonată) şi 11.800 lei (director general, arhitect şef). Organigramele societăţilor sunt maximale şi vor fi ocupate etapizat.
În ce priveşte afirmaţii de genul "au fost alocaţi 400 de milioane de lei pentru majorări de capital şi împrumuturi acordate noilor societăţi, bani care se vor duce pe salarii, maşini şi chirii pentru sedii", aceasta este o abordare "tendenţioasă, simplistă şi inexactă". În realitate, din această sumă, 300 milioane de lei reprezintă doar majorarea de capital social de la Compania Municipală Energetica, bani care nu se pot duce pe salarii sau cheltuieli curente, ci vor fi folosiţi exclusiv pentru investiţii în sistemul de termoficare al Capitalei. De asemenea, sume importante vor fi acordate pentru investiţii către Managementul Traficului (11 milioane lei), Străzi, Poduri şi Pasaje (20 milioane lei), Parcuri şi Grădini (20 milioane lei), menţionează PMB.
"Observ cu mâhnire că orice discuţie despre bugetul Municipalităţii este abordată exclusiv din punct de vedere politic, adversarii noştri fiind obsedaţi să demonstreze incapacitatea actualei administraţii, prin prezentarea trunchiată şi tendenţioasă a unor cifre din buget", a declarat primarul general, Gabriela Firea.
PMB dă câteva exemple de redirecţionări de sume de la anumite obiective de investiţii, despre care spune că sunt prezentate în mod tendenţios ca "tăieri" de către adversarii politici.
Conform PMB, nu s-au tăiat banii de la realizarea reţelelor publice de alimentare cu apă, canalizare, iluminat public, precum şi a drumurilor aferente Ansamblului de locuinţe "Henri Coandă", ci cantităţile de lucrări estimate de consultant şi executant a se deconta în acest an nu necesită utilizarea integrală a sumelor aprobate. În plus, lucrările realizate în decembrie 2017 vor fi decontate în ianuarie 2018.
"La această dată nu suntem în posesia tuturor terenurilor, ceea ce face imposibilă obţinerea autorizaţiei de construire şi demararea lucrărilor, implicit decontarea acestora", menţionează PMB.
În ce priveşte modernizarea infrastructurii rutiere Piaţa Sudului, Municipalitatea precizează că lucrările sunt în curs de finalizare.
"Suma prevăzută este pentru lucrări ce se pot deconta direct din contract. Pentru restul neachitat din contract există acţiuni
judecătoreşti. Suma bugetată 2017- 102.513 mii lei, suma rămasă: 42.513 mii lei", se mai arată în comunicat. AGERPRES