Conform DRDP Craiova, lucrările de reabilitare a DN66 s-au executat în baza unui contract care a avut recepția la terminarea lucrărilor în anul 2019 și recepția finală în luna decembrie 2021.
Sistemul de plase de protecție a fost stabilit în cadrul proiectului pe baza auditului de siguranță a circulației.
„În zona producerii accidentului de duminică sunt montate plase de protecție a versantului care sunt în perfectă stare, între km 116+913 și 116+932, dar și bariere elastice între km 116+970 și 117+030, acestea fiind sisteme de protecție stabilite prin proiect și executate pe teren. În această zonă datorită specificului dispozitivelor de protecție este exclusă execuția rănguirii de versanți. Această metodă este utilizată numai acolo unde nu sunt montate dispozitive de protecție. Lucrarea executată recent nu permite desprinderea de pe versant a unor stânci de mari dimensiuni acolo unde sunt montate plase. Operațiunile de rănguire au fost executate înainte de montarea a sistemelor de protecție”, arată sursa citată.
DRDP Craiova a avut acord cadru de lucrări de rănguire versanți 2019 – 2021 pentru SDN Râmnicu Vâlcea pentru DN 7 si DN 7A.
Începând cu anul 2022 a început procedura pentru încheiere a unui nou acord cadru pentru lucrari de rănguire versanți pentru SDN Râmnicu Vâlcea, SDN Târgu Jiu și SDN Orșova.
Pentru stabilirea prețului estimativ al achiziției s-au solicitat oferte de la diverse firme cu activități în domeniu.
Primul sondaj de piață s-a făcut în 27 aprilie 2022, iar cel de-al doilea în 29 iunie, fiind cel care a stat la baza stabilirii prețului estimat al proceduri, la o valoare de aproximativ 24.000.000 lei cu TVA.
Au fost solicitate oferte de preț de la 7 firme, la care au răspuns 3.
„În urma analizei prețurilor obținute s-a determinat valaoarea estimată a lucrărilor și s-a solicitat modificarea valorii în PAAP 2022. În data de 04.08.2022, a fost aprobat Caietul de Sarcini nr. 9723/04.08.2022. În prezent documentația este în faza de avizare de catre Compartimentul Analiza Prețuri din cadrul D.R.D.P. Craiova”, conform sursei citate.
În ce privește descarcarea plaselor de protecție, au fost contactate firme de specialitate pentru remedierea situației.
Singurei firme care a manifestat interesul pentru această operațiune i s-a înaintat în regim de urgență comanda de execuție cu nr. 8363/23.03.2022: „Remedierea a fost executată în bune condiții, recepția fiind făcută în 06.04.2022. Precizăm că toate direcțiile regionale au primit dispoziție din partea conducerii CNAIR să inspecteze periodic zonele montane aflate în administrare și ia măsuri în regim de urgență acolo unde se impune. Trebuie menționat că Defileul Jiului este parc național, arie protejată, și toate plasele au fost montate după ce un proiectant specializat a efectuat o analiză și a identificat zonele cu risc de cădere a pietrisului/stâncilor. Mai mult, în special vara, pe versanții de pe marginea tuturor drumurilor naționale au loc acțiuni de rănguire pentru a disloca bucățile de piatră care prezintă risc de a cădea pe carosabil. De asemenea zonele identificate cu risc sunt semnalizate corespunzător. Potrivit legii responsabilitatea montării de sisteme de protecție revine administratorului drumului public, până la o înălțime de maximum 30 de metri”, transmite DRDP Craiova.
Centrul Infotrafic informa că pe DN 66 (E 79) Defileul Jiului, în localitatea Bumbești-Jiu, județul Gorj, un bolovan a căzut de pe versant pe un autoturism aflat în trafic, prin parbriz. Echipajele de prim-ajutor au sosit și au efectuat protocolul de resuscitare în cazul șoferului, care se afla în stop cardio-respirator. Din păcate, în ciuda manevrelor, acesta a decedat. În dreapta se mai afla o pasageră, care nu a suferit leziuni.
(sursa: Mediafax)