x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale UPDATE În apropierea Vamei Siret a fost deschisă o tabără mobilă pentru refugiații ucraineni

UPDATE În apropierea Vamei Siret a fost deschisă o tabără mobilă pentru refugiații ucraineni

26 Feb 2022   •   17:39
UPDATE În apropierea Vamei Siret a fost deschisă o tabără mobilă pentru refugiații ucraineni
Sursa foto: ISU Suceava

În orașul Siret, din județul Suceava, a fost deschisă o tabără mobilă pentru refugiații din Ucraina. Vama Siret a devenit aglomerată după ce au început atacurile Rusiei asupra țării vecine.

Unitatea mobilă este alcătuită din 30 de corturi și are scopul de a asigura cazarea temporară a cetățenilor ucraineni sosiți din zona de conflict.

Totodată, la Vama Siret a mai fost ridicat un cort încălzit pentru salvatorii și voluntarii SMURD din Suceava, cărora li se oferă alimente și apă. Au mai fost operaționalizate și alte corturi de așteptare, de unde refugiații vor fi preluați și transportați la destinații, în mod organizat. La nivelul zonei de frontieră, a fost deschis și un Punct de Comandă Mobil.

*IGSU a dispus dislocarea modulelor mobile din județele Bistrița-Năsăud și Neamț*, astfel ca la nevoie acestea să poată fi instalate și să acopere nevoile existente la momentul respectiv.

Două corturi aparținând Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au fost montate în Punctele de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut și Stânca. Acestea vor fi folosite, la nevoie, de reprezentanții societății civile care doresc să sprijine cetățenii, sosiți din Ucraina, cu apă și alimente. Corturile sunt dotate cu mese și scaune, iar persoanele care tranzitează punctele de trecere a frontierei beneficiază de suport, primesc cazare și hrană.

Este în curs de operaționalizare și o altă tabară mobilă în Sighetul Marmației, din județul Maramureș,  în vederea oferirii suportului de bază persoanelor care au nevoie de sprijin în zona respectivă.

Echipajele IGSU vor asigura suportul necesar autorităților locale implicate în gestionarea acestei situații, prin punerea la dispoziție a rezervei de personal și a mijloacelor tehnice necesare.

Pompierii salvatori sunt și rămân la datorie și vor gestiona cu promptitudine orice solicitare de sprijin, conform atribuțiilor specifice zonei de competență și responsabilitate.

Circa 14.000 de  refugiați ucraineni au ajuns în România

Aproximativ 14.000 de refugiați ucraineni au ajuns în România, dintre care 54 au cerut azil. La frontierele țării s-au amenajat zone tampon, locuri de așteptare și puncte pentru distribuirea hranei și apei. Totodată, vor fi ridicate două tabere, la SIghetul Marmației și Siret, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Până la miezul nopții în România au intrat 14.188 de cetățeni ucraineni, dintre care 7.298 au părăsit România. 

Totodată, în prezent se află aproximativ 14.000 de cetățeni urcaineni în țara noastră, refugiați în ultimele două zile. 

„Toți aceștia au dreptul legal de a rămâne pe teritoriul României, fie pe teritoriul altui stat membru UE maxim 90 de zile. Dintre aceștia, cetățenii ucraineni care au ales să solicite protecția statului român prin aplicarea cererii de azi, sunt 54”, a precizat purtătorul de cuvând al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Ministerul român al Afacerilor Interne a luat măsuri pentru suplimentarea personalului de la punctele de frontieră, iar centrul de coordonare și comandă va fi coordonat de șeful ISU județean și a fost reorganizat fluxul de trafic din Ucraina. 

Tabere de refugiați la Sighetul Marmației și Siret

Autoritățile locale vor pregăti două tabere pentru refugiații ucraineni, la Sighet și Siret. „Sunt măsuri preventive”, spune acesta.

Au fost instalate corturi pentru cei care vor să își aștepte rudele sau prietenii care se află pe drum.

„Au fost instalate corturi pentru ca oamenii să nu aștepte în frig, să poată să își aștepte rudele și prietenii într-o zonă încălzită, ferită de ploaie. De asemenea, va continua acest proces de instalare de corturi încălzite pentru voluntarii care asigură activitățile de sprijinire a celor care intră în România, dar și pentru presă”, a explicat acesta.

Există și mijloacele de transport pentru preluarea persoanelor sosite din Ucraina pe jos, deoarece mulți și-au abandonat mașinile în Ucraina.

„În privința instalării taberelor mobile pentru refugiați, la această oră sunt în derulare operațiunile de ridicare a două tabere pentru refugiați, una la Sighet și una la Siret. Aceste măsuri sunt preventive deoarece până la acest moment procentul de ocupare a centrelor de cazare puse la dispoziție de către Inspectoratul General pentru Imigrație este de 56,4% (404 persoane). Pe măsură ce se depășește procentul de 65% în centrele regionale pe care Inspectoratul de deține, să fie instalate tabere pentru refugiați în care nu mai mult de 72 de ore oamenii care au această nevoie de asistență să poată fi primiți înainte de a fi dirijați către alte spații”, declară purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Platformă pentru sprijinirea refugiaților

O platformă pentru sprijinirea refugiaților din Ucraina poate fi accesată, începând de sâmbătă, în România.

„Vor putea accesa această platformă, care este deja funcțională, menționând doar câteva informații: denumirea organizației, persoana de contact, numărul de telefon, adresa de email și tipul de resurse pe care le pot oferi: bunuri materiale, servicii, produse alimentare, spații de cazare, facilități de transport și așa mai departe. În acest fel, ne asigurăm că atât eforturile care se fac la nivel central, cât și la nivel local sunt integrate și corelate cu cele pe care voluntarii sau alte categorii dispuse să se implice în acest efort le fac”, afirmă Dan Cărbunaru.

Premierul Nicolae Ciucă a decis constituirea unui grup de coordonare a asistenței umanitare destinate refugiaților din Ucraina. Acest grup este constituit la nivelul Cancelariei premierului și colaborează cu Departamentul pentru Situații de Urgență pentru a coordona toate inițiativele de sprijin.

Până la acest moment peste 100 de oferte de implicare care au fost centralizate pe platformă.

 

×
Subiecte în articol: refugiati