Ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, a declarat astăzi, la Timişoara, că România a rămas la nivelul anului 1965 în ceea ce priveşte producţia agricolă pe plan european şi, tocmai de aceea, cercetarea agricolă trebuie să fie susţinută deoarece aceasta este promotorul progresului.
'Cercetarea nu poate să ne ducă decât la dezvoltarea şi la nivelul la care trebuie să ajungem. România a rămas în anul 1965. Producţiile noastre sunt la nivelul de atunci şi nu vom putea fi egali cu cei din Uniunea Europeană', a spus ministrul Agriculturii, citat de Agerpres.
Ilie Sârbu a subliniat că agricultorii români oricum nu sunt egali cu cei din spaţiul comunitar, existând diferenţe mari între subvenţii şi multe alte aspecte, care trebuie renegociate, iar toate acestea vin într-un an care nu este deloc unul fericit, nici pentru România, nici pentru Europa, nici pentru restul lumii.
Tocmai de aceea, Sârbu a atras atenţia asupra faptului că în momentele de criză economică, agricultura rămâne singura şansă, iar clasa politică, în totalitate, trebuie să-şi întoarcă privirile, cu toată responsabilitatea, spre agricultură, ca unică alternativă viabilă într-un astfel de context.
'Cred că agricultura poate să vină cu o gură de oxigen pe care să o ofere naţiunii noastre şi nu numai. Dacă vom şti să o administrăm bine, dacă ne vom întoarce spre agricultura românească şi nu o vom mai privi ca pe o Cenuşăreasă, în mod sigur, ne va da satisfacţii', a menţionat ministrul.
Ilie Sârbu a participat joi la deschiderea celei de-a VII-a ediţii a expoziţiei internaţionale de echipamente şi produse din domeniul agriculturii, industriei alimentare şi zootehniei, 'TimAgralim 2009', care va rămâne deschisă până duminică, inclusiv. Sârbu a avut întâlniri cu fermierii şi cu crescătorii de animale din judeţ.
Evenimentul expoziţional de la Timişoara este organizat de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timişoara şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului, în colaborare cu Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Timiş şi Oficiul Judeţean de Consultanţă Agricolă şi reuneşte peste 100 de firme din România, Ungaria, Austria, Serbia, Franţa, Italia şi Slovacia, specializate în agricultură, industrie alimentară, medicină veterinară, maşini agricole, animale de rasă şi de companie şi plante ornamentale.
TimAgralim reprezintă cea mai importantă manifestare de profil din vestul ţării şi reuneşte firme şi organizaţii de nivel regional, naţional şi european. Ediţia de anul acesta a expoziţiei va prezenta o nouă perspectivă europeană pentru agricultură şi industrie alimentară, având o tematică foarte diversificată, structurată pe saloane.
TimAgralim 2009 oferă oportunităţi de dezvoltare, atât pentru agenţii economici interesaţi de ultimele tehnologii, cât şi pentru micii fermieri care caută soluţii tehnice simple şi eficiente. (V.A.)
Citește pe Antena3.ro