x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Băsescu: Cum îl cheamă pe ăsta cu frate-meu? Pe cumătru'...Bercea Mondial

Băsescu: Cum îl cheamă pe ăsta cu frate-meu? Pe cumătru'...Bercea Mondial

de Violeta Fotache    |    07 Mar 2011   •   12:50
Băsescu: Cum îl cheamă pe ăsta cu frate-meu? Pe cumătru'...Bercea Mondial

155123-basescu8.jpgPreşedintele Traian Băsescu a declarat, la bilanţul pe 2010 al Ministerului Public, că instituţiile trebuie să-şi propună ca, în doi-trei ani, să nu mai existe niciun Bercea Mondial, despre care uitase cum i se spune, el întrebând în sală cum îl cheamă pe "cel cu fratele" său, pe "cumătrul".

Procurorul general al Parchetului instanţei supreme, Laura Codruţa Kovesi a pledat la şedinţa de bilanţ al activităţii procurorilor pe anul trecut pentru majorarea duratei reţinerii de la 24 la 48 sau 72 de ore, ca şi în majoritatea statelor europene, pentru confiscarea averilor nejustificate ale condamnaţilor, dar şi pentru preluarea poliţiei judiciare.

Kovesi a catalogat ca nerealistă cerinţa către procurori ca în 24 de ore să întocmească toate actele procedurale şi să audieze toţi inculpaţii în condiţiile în care sunt dosare privind zeci de persoane şi care au zeci de volume. “Să nu uităm că în acelaşi interval avocaţii trebuie să studieze dosarele pentru a pregăti apărarea, iar instanţa trebuie să facă audieri şi să se pronunţe înainte de expirarea celor 24 de ore. în acest mod transformăm justiţia într-o activitate contra cronometru şi creăm riscul unor erori de procedură sau unor vicii de apărare”, a adăugat Kovesi. în sprijinul propunerii, Codruţa Kovesi a invocat şi o cercetare sociologică, potrivit căreia 74% din repondenţi au spus că sunt de acord cu mărirea reţinerii de la 24 la 48 de ore.

Anul trecut procurorii au sechestrat bunuri în valoare de 300 de milioane de euro, în cazuri de evaziune fiscală şi contrabandă. Kovesi a subliniat că pentru ca procurorii să devină cu adevărat eficienţi se impun intervenţii legislative, astfel încât să nu ne mai aflăm în situaţia de a confisca doar ultima mită ori ultimele sume obţinute de traficanţii de droguri. “Justiţia va fi într-adevăr eficientă atunci când un condamnat va pierde toate bunurile dobândite nelegal. Atunci n-o să mai avem situaţii în care infractorii îşi asumă riscul de a petrece un timp la închisoare ştiind că după eliberare vor conduce maşini de lux şi vor locui în vile obţinute prin ilegalităţi” a spus Kovesi, arătând că 82% dintre intervievaţii la cercetarea sociologică au spus că sunt de acord cu confiscarea averii unei persoane condamnate care nu poate justifica dobândirea acesteia. “Avem nevoie de norme care să răstoarne sarcina probei cu privire la caracterul licit al averii persoanelor condamnate, reglementare care funcţionează deja în majoritatea statelor europene iar Curtea de la Strasbourg a considerat-o ca fiind în concordanţă cu standardele în materia drepturilor omului.”, a spus Kovesi. Procurorul general a propus un proiect de modificare legislativă ce conţine trei variante pe care Ministerul Public(MP) este gata să şi le asume: preluarea administrativă a poliţiei judiciare de către MP, detaşarea poliţiştilor în cadrul parchetelor sau trecerea atribuţiilor privind cariera profesională a poliţiştilor în competenţa MP.

În 2010, procurorii au trimis în judecată 57.000 de inculpaţi, din care 8.659 arestaţi preventiv, achitările scăzând la doar 1,3% din totalul celor trimişi în judecată, adică mult sub media occidentală unde acest indicator ajunge şi la 15%. Aceste rezultate au fost obţinute în contextul în care numărul de dosare a depăşit pentru prima dată în istoria MP 1,5 milioane. “Volumul de muncă este de şase ori mai mare decăt acum 20 de ani şi dublu faţă de acum cinci ani, deşi numărul procurorilor a rămas constant, având în continuare 500 de posturi vacante” a spus Kovesi. “Cu toate acestea, încrederea în sistemul judiciar a crescut de la 32 la sută în 2009 la 50% în 2010 şi sunt convinsă că activitatea procurorilor a contribuit la schimbarea acestei percepţii”, a spus procurorul general.

Mesajele preşedintelui Traian Băsescu

Prezent la bilanţul ţinut la sediul Institutului Naţional de Statistică, preşedintele României, Traian Băsescu, a transmis câteva mesaje importante nu doar procurorilor, ci şi judecătorilor.

1)Pentru 2011 dar şI pentru 2012 rămân trei mari priorităţi – “Lupta împotriva corupţiei şi la nivel înalt, şi local, este vorba de cei care influenţează decizia. Mă refer fără drept de apel la demnitarii statului, fie că sunt demnitari de rang local sau naţional, ei sunt cei care practică traficul de influenţă. A doua prioritate, în ordinea enumerării, dar egală ca importanţă este evaziunea fiscală, care trebuie combătută fără menajamente. Cea de-a treia - grupurile locale de crimă organizată, aşa numitele clanuri”.

2) Evaziunea fiscală reprezintă un atentat la siguranţa naţională, lucru stabilit în CSAT, după ce s-a constatat că peste 30% din resursele statului sunt evazionate sau suspectate a fi evazionate. Motiv pentru care “Bătălia cu evaziunea fiscală trebuie să continue tot mai apăsat, tot mai fără menajamente”. Recuperarea pagubelor devine o prioritate, astfel că se impune instituirea dreptului procurorului de a pune sechestru pe bunuri încă din prima fază a anchetei. “Nimic nu slăbeşte mai mult un stat decât diminuarea resurselor financiare la care are dreptul pentru a putea plăti pensii, pentru a putea plăti salarii, funcţionarea instituţiilor. Orice ban furat statului este un atac la siguranţa lui, la siguranţa socială, la siguranţa funcţionării instituţiilor şi, de ce nu, la morală”, a spus preşedintele.

3) Eliminarea judeţelor “albe” în care potrivit autorităţilor nu se întâmplă nimic, dar clanurile, interlopii gen Bercea Mondialul, fac legea. “în doi-trei ani să nu mai avem nici un... Cum îl cheamă pe ăsta cu frate-meu? Pe cumătru'?...Bercea Mondialul. Să nu mai auzim de nici un cap de ăsta care le rezolvă el pe toate, care are influenţă de nu i se întâmplă nimic, deşi are zeci de dosare, oameni care probabil îşi pot permite să-şi afişeze bogăţia fără ca vreo instituţie a statului să-i întrebe ceva”, a spus şeful statului.

4) Există dosare care se blochează încă de la procuror şi preşedintele ştie, are informaţia. Deci ştiu şi alţii. Rămâne de probat reaua-credinţă a procurorului, desigur dacă blocajul continuă.

5) Dosarele de mare corupţie întârziate pe la instanţă trebuie soluţionate cât mai repede. „Nimeni nu cere ca România să condamne un cetăţean sau pe altul, un politician sau altul. Sunt dosare de mare corupţie care stau de ceva vreme. Toţi partenerii noştri europeni ne cer o soluţie a magistraţilor, oricare ar fi ea. România nu are norme de condamnări, ci are obligaţia ca justiţia să judece cu celeritate cazurile de mare corupţie.”, a zis Traian Băsescu.

6) Preşedintele le-a mai spus procurorilor că ar vrea să vadă acţiuni şi la “vămile din interior, de pe teritoriul ţării, unde se petrece esenţa fraudei vamale , acolo unde se stabileşte valoarea mărfurilor, cantitatea mărfii, accizele, TVA”, dar şi la Vama Constanţa, care este una de graniţă.

7) Preşedintele a transmis celor interesaţI că n-ar fi partizanul desfiinţării Gărzii Financiare şI a Autorităţii Naţionale a Vămilor şi comasarea lor sub ANAF, aşa cum propune Ministerul de Finanţe. Traian Băsescu le-ar mai da termen să-şi dovedească eficienţa până la 31 decembrie 2011.

8) Preşedintele le garantează procurorilor independenţa, îi încurajează să continue misiunea ca şi în 2010 şi le cere să-şi îndeplinească obligaţia legală pe care o au. „Inversarea valorilor în societatea românească a fost posibilă şi pentru că Justiţia nu a funcţionat la parametrii normali! (...)Vă cer s-o faceţi: reaşezaţi valorile în societatea românească! Aveţi această obligaţie legală!.
×