x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 11.500 de puşcăriaşi comunitari vor fi repatriaţi în România

11.500 de puşcăriaşi comunitari vor fi repatriaţi în România

de Mediafax    |    18 Ian 2012   •   15:19
11.500 de puşcăriaşi comunitari vor fi repatriaţi în România

Peste 11.000 de infractori romani incarcerati in penitenciare din Europa vor fi repatriati, in cursul acestui an, pentru a-si ispasi pedepsele in Romania, repatrierea lor urmand sa se faca in etape, dupa echivalarea sentintelor de condamnare de catre instantele romane.

"Este vorba de aproximativ 11.500 de cetateni condamnati, care sunt incarcerati in penitenciare din spatiul comunitar. Dosarele acestora vor fi transmise in Romania pe cale diplomatica si vor fi reanalizate de instante romanesti pentru echivalarea sentintelor, iar ulterior vor fi repatriate si persoanele condamnate. Este o procedura care se va derula pe etape", a declarat directorul general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor, chestorul Ioan Bala.

Potrivit chestorului Bala, transferarea persoanelor este o forma de cooperare internationala care are la baza, in principal, ratiuni umanitare si ca obiectiv facilitarea reintegrarii sociale a condamnatilor, pentru ca "reintegrarea sociala a persoanelor condamnate este mult mai usor de realizat in tara de origine".

Directorul general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor a declarat ca repatrierea detinutilor se va face in baza deciziei-cadru a Consiliului Europei privind aplicarea principiului recunoasterii reciproce in cazul hotararilor judecatoresti in materie penala in Uniunea Europeana.

"Statele membre au fost obligate sa adopte masuri pentru a se conforma pana la data de 5 decembrie 2011 urmand ca, din acest an, sa se treaca la repatrierea cetatenilor incarcerati", a mai spus Bala.

×
Subiecte în articol: uniunea europeana penitenciar repatriere