Prefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei, a atacat în instanţă zece memorandumuri adoptate de consilii locale de judeţ prin care se solicită autonomie teritorială, aceeaşi soartă urmând să aibă toate actele administrative ce vizează eventuale organizări de referendumuri pentru obţinerea autonomiei teritoriale, reorganizări administrative care vizează înfiinţarea de regiuni cu statut autonom şi solicitări ce vin în contradicţie cu legea şi încalcă Constituţia României.
Limbă oficială proprie
Prefectul Harghitei a declarat marţi că “12 consilii locale din Harghita au adoptat, până acum, hotărâri de aprobare a unor petiţii sau memorandumuri adresate Guvernului şi Parlamentului României, prin care se solicită autonomie teritorială, printr-o organizare administrativ-teritorială într-o regiune care să aibă statut autonom, limbă oficială proprie, iar aceste demersuri să fie rezultatul unui referendum pe această temă”.
Prefectura a atacat până în prezent hotărârile adoptate de consiliile locale din Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Cristuru Secuiesc, Căpâlniţa, Ciumani, Dârjiu, Ditrău, Lăzarea şi Suseni şi urmează să ajungă în instanţă şi memorandumuri similare adoptate recent de consiliile locale din Vlăhiţa şi Joseni.
Adrian Jean Andrei a subliniat că aceste demersuri ale autorităţilor locale din Harghita au fost atacate în instanţă întrucât încalcă Constituţia României, precum şi alte legi ale ţării.
“Aceste demersuri ale autorităţilor publice locale din Harghita încalcă Constituţia României, în sensul că orice reorganizare administrativ-teritorială, cu atât mai mult pe criterii etnice, nu se poate face decât prin revizuirea Constituţiei, care trebuie să respecte articolul 150, şi anume că orice se poate face de către preşedintele României, de către o pătrime din deputaţi şi senatori sau de către minimum 500.000 de cetăţeni cu drept de vot. Mai mult decât atât, în anexa la actele administrative adoptate figurează localităţi din alte judeţe, ori competenţa unei autorităţi deliberative cum este consiliul local nu se poate extinde decât pentru judeţul în care acesta îşi desfăşoară activitatea. Acestea sunt doar unele dintre motivele pentru care se impune atacarea în instanţă a acestor hotărâri adoptate ilegal”, a explicat reprezentantul Guvernului în teritoriu.
Hotărâri ilegale
Prefectul Harghitei a adăugat că adoptarea unor astfel de hotărâri nu face decât să pună la încercare autorităţile cu atribuţii în garantarea şi respectarea legii, întrucât cei care le-au adoptat ştiu că acestea sunt ilegale şi că vor ajunge în instanţă.
“Consider că, la fel ca în anii anteriori, adoptarea unor astfel de hotărâri pune la încercare autorităţile care au ca atribuţie garantarea respectării legii şi, deşi se cunoaşte foarte clar că aceste demersuri nu pot avea ca finalitate decât atacarea lor în instanţă, totuşi se forţează vigilenţa celor care trebuie să le împiedice. De aceea, la fel cum am mai afirmat, toate aceste hotărâri vor urma drumul instanţelor judecătoreşti, care se vor pronunţa în legătură cu legalitatea, dar şi cu oportunitatea acestora”, a spus Adrian Jean Andrei.
El şi-a exprimat speranţa că taberele de vară care se desfăşoară în perioada următoare în Harghita vor respecta legile ţării, în caz contrar urmând să fie sesizate organele competente ale statului.
“Sper, în acest context, ca taberele care vor fi organizate în perioada următoare în judeţul Harghita să respecte legile României, pentru că dacă vor exista încălcări ale acestora vor fi sesizate organele competente ale statului”, a conchis Adrian Jean Andrei.