x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 2009, anul în care cei mai mulţi jurnalişti şi-au pierdut viaţa făcându-şi meseria

2009, anul în care cei mai mulţi jurnalişti şi-au pierdut viaţa făcându-şi meseria

17 Feb 2010   •   00:00
2009, anul în care cei mai mulţi jurnalişti şi-au pierdut viaţa făcându-şi meseria

Cel puţin 70 de jurnalişti au fost ucişi în timp ce îşi făceau meseria, în 2009, acesta fiind cel mai mare număr de decese înregistrat vreodată, potrivit unui raport al Comitetului de protecţie a jurnaliştilor. Raportul, numit "Atacuri împotriva presei, 2009", a inclus masacrul a 31 de jurnalişti şi angajaţi media, prinşi într-o ambuscadă în Filipine, un incident care a fost relaţionat cu alegerile locale din luna noiembrie.



CPJ, organizaţie care are sediul central la New York continuă să ancheteze moartea altor 24 de jurnalişti, pentru a stabili dacă decesul este legat de exercitarea meseriei lor.

Precedentul număr record de decese a reprezentanţilor media a fost stabilit în 2007, când 67 de jurnalişti au murit în timp ce îşi făceau meseria, relatează AFP, citată de Mediafax. Numărul mare de decese a fost relaţional la acea vreme cu situaţia conflictuală din Irak. În 2008 numărul de morţi a scăzut la 41.

Potrivit reprezentanţilor CPJ, în 2009 a crescut şi numărul ziariştilor arestaţi, mai ales în Iran, pe fondul manifestărilor care contestau rezultatele alegerilor prezidenţiale din iunie.

În cadrul unei conferinţe de presă, care a avul loc la sediul ONU de la New York, pentru prezentarea raportului, Maziar Bahari, jurnalist iraniano-canadian care lucrează pentru revista americană Newsweek şi care a fost închis în Iran în iunie şi eliberat patru luni mai târziu, a declarat că peste 100 de ziarişti, bloggeri şi scriitori au fost arestaţi în diferite perioade după alegerile iraniene, dintre care 65 sunt încă în spatele gratiilor.

Potrivit raportului, situaţia din Irak a devenit mai puţin periculoasă comparativ cu anii precedenţi. În această ţară, în 2009 au fost ucişi în 2009 patru jurnalişti, cel mai mic număr de la începutul războiului în 2003 şi până în prezent.

Pe de altă parte, numărul de victime este în creştere în Somalia, unde au fost ucişi nouă jurnalişti.

CPJ a mai anunţat că numărul tot mai mare de jurnalişti şi freelanceri din mediul online a făcut presa vulnerabilă la acte de represiune, dar, în acelaşi timp, noile media digitale au contribuit la creşterea nivelului de informare cu privire la astfel de atacuri. Potrivit aceluiaşi raport, reporterii locali şi jurnaliştii care lucrează în regim de freelanceri sunt mai expuşi riscurilor de acţiuni represive din partea regimurilor dictatoriale, a guvernelor represive şi a grupărilor militare, pentru că nu sunt susţinuţi de organizaţii media.

Cu toate acestea, informaţiile răspândite prin intermediul blogurilor, reţelelor de socializare şi al altor forme de new media au ajutat la combaterea cenzurii în multe regiuni, deşi au existat excepţii precum China.

Alertele de e-mail, petiţiile de pe Facebook şi postările de pe bloguri au ajutat la creşterea gradului de informare a opiniei publice privind cazurile de jurnalişti închişi în Iran, după instituirea cenzurii asupra canalelor media oficiale, în urma controversatelor alegeri din luna iunie a anului trecut.

×
Subiecte în articol: mass-media