x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 85 de percheziţii domiciliare efectuate de DIICOT în 16 judeţe şi în Bucureşti

85 de percheziţii domiciliare efectuate de DIICOT în 16 judeţe şi în Bucureşti

28 Mar 2013   •   09:30
85 de percheziţii domiciliare efectuate de DIICOT în 16 judeţe şi în Bucureşti
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Procurorii DIICOT efectuează joi 85 de percheziţii domiciliare în Bucureşti şi Ilfov, Vâlcea, Vrancea, Braşov, Constanţa, Olt, Sălaj, Cluj, Suceava, Brăila, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Iaşi, Neamţ şi Satu-Mare, pentru destructurarea unor grupuri specializate în infracţiuni de acces fără drept la un sistem informatic, falsificarea de instrumente de plată electronică, punerea în circulaţie de instrumente de plată falsificate şi efectuarea de operaţiuni frauduloase cu instrumente de plată electronică, cu un prejudiciu de peste 2.000.000 euro.

"Grupările vizate de către acţiunea DIICOT sunt constituite din peste 100 de persoane, iar liderii au fost identificaţi ca fiind Constantin Gheară, zis Tică, Romeo Ursu, zis Boenică, Lucian Ghiuri, zis Piticu, şi Relu Şerban", se arată într-un comunicat al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Potrivit anchetatorilor, sub coordonarea celor patru, membrii grupărilor au confecţionat aparatură de skimming, echipamentele fiind ulterior utilizate în vederea copierii datelor de identificare a mijloacelor de plată electronică utilizate la diferite terminale ATM sau POS-uri aflate pe teritoriile Germaniei, Spaniei, Elveţiei, Portugaliei, Franţei, Marii Britanii, Ecuadorului, Columbiei şi Austriei.

Simultan cu acţiunea declanşată de procurorii DIICOT, la solicitarea acestora, sunt efectuate percheziţii domiciliare şi pe teritoriile Germaniei, Marii Britanii, SUA şi Republicii Dominicane.

"La sediul DIICOT - Structura Centrală vor fi conduse 70 de persoane în vederea audierii, urmând ca după finalizarea audierilor să fie dispuse măsurile legale faţă de învinuiţi", se mai arată în comunicat.

Procurorii au cooperat în instrumentarea cauzei cu Eurojust şi Europol, precum şi cu autorităţile judiciare din Germania, Spania, Marea Britanie, Elveţia şi Portugalia. Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de SRI, DOS şi DGIPI.

De asemenea, acţiunea a fost sprijinită de Biroul FBI din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti, agenţi FBI din SUA, New York, Biroul Secret Service din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti, reprezentanţi BKA Wiesbaden - Germania, investigatori de la DCPCU Londra şi EUROJUST, precum şi cu autorităţi din Marea Britanie, Spania, Elveţia şi Portugalia.

"Poliţiştii BCCO Piteşti - Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice, au stabilit faptul că, din anul 2011, pe raza municipiului Bucureşti şi a 22 de judeţe (...), precum şi în străinătate, în 17 ţări (...), acţionează şapte grupuri infracţionale organizate, formate din aproximativ 100 de membri, cu legături între ele, cu roluri bine determinate şi ierarhizate, ce săvârşesc infracţiuni cu instrumente de plată electronice (skimming, carding - tranzacţionare ilicită şi/sau utilizare frauduloasă de informaţii furate privind cardurile de credit, falsificarea de carduri, retrageri/plăţi frauduloase de numerar)", potrivit unui comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române.

×
Subiecte în articol: perchezitii