Strada Traian din Constanţa, pe o porţiune de patru blocuri pe o parte şi un început de mall pe cealaltă, e în pericol de prăbuşire, susţine directorul Inspectoratului de Stat în Costrucţii Constanţa, George Chiru. Strada e amplasată pe valea portului, verde şi împădurită până în vara lui 2007, când un investitor a îngrădit-o pe partea dinspre faleză, a smuls copacii şi arbuştii şi a început să sape. Urma să construiască acolo un mall, mai mare decât malul, care avea şi menirea să ţină pământul.
Termenul de realizare a lucrării a fost iniţial iulie 2007 - iulie 2010, însă în 2009 lucrările s-au oprit. Constructorul a intrat în faliment şi în litigiu cu beneficiarul. O parte a consolidării părea efectuată, dar întărirea completă a malului consta în desăvârşirea construcţiei. La nivelul la care se oprise, lucrarea era garantată doar până la începutul verii acestui an, când, după potopul din iunie-iulie, în asfalt, pe malul consolidat s-a căscat o gaură neagră, adâncă de vreo 15 metri, care a dus la blocarea străzii.
Acesta a fost momentul în care locatarii blocurile A5 şi A6, aflate în zonă, au intrat în panică. Văzând mormanul de pământ scurs din gaură (printre pilonii înfipţi să ţină malul!), oamenii au început să-şi explice crăpăturile apărute prin pereţii apartamentelor lor, încă din 2009. Dacă atunci au crezut că de vină sunt trepidaţiile şantierului, în acel moment au realizat că pământul, de fapt, o ia la vale cu tot cu blocuri. "S-a deplasat bocul vreo 10 centimetri" arată Ion Jindoveanu, un bătrân ce locuieşte din '69 în blocul A5, "mi se crăpase peretele de la baie că băgam mâna. Mă uitam la vecinul în casă". În blocurile care stau să se prăvale locuiesc 270 de suflete.
Asociaţiile de locatari au început să trimită petiţii. Pe 21 iulie a.c., au depus la Primăria Constanţa o solicitare prin care îi cereau să intervină "în rezolvarea unei situaţii critice apărute atât în urma condiţiilor meteo nefavorabile, cât şi a nefinalizării unor lucrări de consolidare efectuate în zonă (lucrare avizată de Primăria Constanţa). Această situaţie pune în pericol de prăbuşire 5 blocuri de locuinţe, cu un total de circa 350 de apartamente. Începând cu anul 2009, în pereţii unor apartamente din respectivele blocuri au apărut fisuri (care acum s-au accentuat) fapt ce duce la concluzia deplasării acestora pe perioada consolidării malului, cât şi după întreruperea acesteia. În momentul de faţă, consolidarea efectuată este compromisă fapt care poate provoca surparea terenului şi prăbuşirea blocurilor din vecinătate..." În adresă, locatarii cereau şi o expertiză în zonă.
Petiţii au fost trimise şi Administraţiei Prezidenţiale, Guvernului şi Inspectoratului de Stat în Construcţii Constanţa (ISCC). Preşedinţia a transmis cererea, spre rezolvare, Primăriei. Pe acelaşi model, Guvernul liniştea locatarii, spunându-le că cererea a fost trimisă spre rezolvare Prefecturii. Prefectura a trimis-o către ISCC. În tot acest timp, locatarii aşteptau măsurile salvatoare măsurând, din priviri, crăpăturile - s-or fi mărit?
Primăria a răspuns pe 14.09.2010: "Urmare petiţiei dumneavoastră transmisă Primăriei Municipiului Constanţa de Preşedintele României referitoare la surparea din strada Traian, s-a luat măsura achiziţiei şi execuţiei în regim de urgenţă a lucrărilor de refacere a terasamentului". Reprezentanţii primăriei îi asigurau pe locatari că lucrarea (astuparea găurii - n.r.) a şi fost efectuată în proporţie de 90% şi că deja investitorul comandase expertiza tehnică solicitată de ISCC.
Numai că, după ce craterul a fost astupat, strada s-a surpat din nou. "Astea-s nişte plombe ordinare! Nu groapa e de vină, dar e un semnal de alarmă că pământul nu ne mai ţine. Până acum apa subterană - izvoare, pânza freatică - era captată prin nişte conducte de drenaj şi evacuată. De când aici s-au sistat lucrările, am înţeles că au lăsat de izbelişte sistemul de drenaj şi s-a distrus" spune Cadeschi Constantin, locatar al blocului A6. Locatarii martori la lucrările de expertiză, au aflat că, din cauza îmbibării, pământul alunecă la vale, iar fortificaţia ridicată de investitor nu poate ţine o asemenea presiune. Indicatorii arată o înclinaţie de peste 6 grade a blocului A5, iar lucrările care se impun sunt vaste şi necesită timp şi bani.
Rezultatul expertizei cerute de beneficiarul SC Harborside Imobiliara SRL, efectuată de SC GFTechnical Expert SRL Bucureşti, a ajuns abia acum la Inspectoratul de Stat în Construcţii Constanţa. Gradul de umiditate al solului până la 30 de metri adâncime este foarte ridicat. Practic, bălteşte. "Am solicitat în repetate rânduri Primăriei să se efectueze o analiză a apelor, să vedem de ce natură sunt. Ori din cauza scurgerilor din reţele, ori pânza freatică... Trebuie aflat, ca să se ştie cum se va proceda. Din cauza umidităţii ridicate şi a ancorelor expirate - parte din lucrarea de consolidare a investitorului - blocurile din zonă se pot prăbuşi în orice moment. Trebuie luate neapărat măsurile indicate! ", concluzionează George Chiru, şeful ISCC, bazându-se pe expertiza nou primită. Pe acelaşi obiectiv, în septembrie s-a mai depus o expertiză tehnică, efectuată de către prof. dr. ing. Iacint Manoliu, Directorul Centrului de Inginerie Geotehnică din Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, solicitată beneficiarului de către Primărie.
În timp ce rezultatele acestei expertize subliniau necesitatea finalizării complexului comercial până în mai 2011, prioritizând ridicarea zonei centrale până la finele lui martie 2011, a doua expertiză recomandă o serie de măsuri pe domeniul public în regim de urgenţă: inspecţia reţelelor edilitare, monitorizarea lor permanentă, reducerea umidităţii în zonă, sprijinirea solului prin piloni suplimentari între blocuri şi strada Traian, şi încă ceva lucrări suplimentare în "curtea" investitorului.
"Expertiza a doua nu a fost solicitată de Primărie", spune Decebal Făgădău, viceprimarul Constanţei, "şi, după cum se observă, nu dă niciun termen de finalizare, cum dă prima expertiză. Va fi şi aceasta citită, iar concluziile vor fi coroborate. Acum investitorul face o altă expertiză privind ancorajele, în ce stadiu sunt. Din prima expertiză reiese că înclinarea şi tasarea blocului A5 s-au stabilizat. ISCC încearcă deturnarea atenţiei către apele subterane, dar nu-i nimic nou în asta, totdeauna a fost apă în subteran". "Apa era drenată natural, de vegetaţie, şi pe vale existau şi nişte puţuri de captare a apei dinainte să ne mutăm noi aici, în ‘65", susţine însă locatarul Cadeschi, auzind motivaţia.
Responsabilii se bat în expertize, iar locatarii asistă cu groază la acest ping-pong. Îşi sucesc capul de la declaraţiile alarmante ale şefului ISCC, care le flutură expertizele tehnice în ochi, la cele liniştitoare ale reprezentantului Primăriei care încearcă să-i convingă că de fapt nu-i nicio problemă, decât că domnul Chiru nu se pricepe. Oamenii intuiesc că la mijloc e o dispută politică, dar nu înţeleg care-i vina lor. Şi nici ce-ar trebui să facă mai departe astfel încât să n-o ia razna nici ei, şi nici pământul care-i ţine.
"Astăzi (19 octombrie - n.r.) se va constitui un grup de lucru format şi lucrători de la Drumuri şi poduri, RAJA, Radet, Enel, ISU, Institutul de Proiectări..., toată lumea, care va studia toate aspectele acestei probleme şi va stabili priorităţile. Dacă până la sfârşitul lui noiembrie beneficiarul nu va reîncepe lucrările îl vom amenda. Dacă este în faliment, ISCC are atribuţii să solicite investitorului conservarea."- Decebal Făgădău, viceprimarul Constanţei