x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator A MURIT un mare regizor. Generatii intregi au plans la filmele lui

A MURIT un mare regizor. Generatii intregi au plans la filmele lui

18 Aug 2016   •   07:53
A MURIT un mare regizor. Generatii intregi au plans la filmele lui

Regizorul canadian Arthur Hiller, fost preşedinte al Academiei care acordă premiile Oscar, a murit miercuri, la Los Angeles, din cauze naturale, la vârsta de 92 de ani, a anunţat organizaţia pe care a prezidat-o în anii 1990, citată de agenţia France Presse (AFP).

Opera sa cinematografică include filmul "Love Story" (1970), lung metraj pentru care a fost nominalizat la premiul Oscar, alături de alte circa 30 de filme, între care "The Americanization of Emily" (1964) sau 'The Man in the Glass Booth' (1975).

"Suntem profund îndureraţi de moartea iubitului nostru prieten Arthur Hiller", a declarat într-un comunicat Cheryl Boone Isaacs, preşedintele actual al Academiei.

"Am fost membră al consiliului în timpul preşedinţiei sale şi suficient de norocoasă pentru a constata din prima lojă devotamentul său pentru Academie şi pasiunea de o viaţă pentru naraţiunea vizuală", a adăugat ea.

Născut la Edmonton, în provincia canadiană Alberta, cineastul a servit în armata aerului din Canada în timpul celui de Al Doilea Război Mondial.

El a îmbrăţişat apoi cariera de regizor, la început la televiziunea canadiană şi apoi la Hollywood.

În amurgul cariere sale prolifice, el a condus sindicatul realizatorilor din industria filmului americană (Directors Guild of America) între 1989 şi 1993, înainte de a deveni preşedinte al Academiei (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) între 1993 şi 1997.

Actualul preşedinte al sindicatului, Paris Barclay, l-a descris miercuri pe Arthur Hiller ca pe "un militant neobosit pentru drepturile de creaţie şi un avocat pasionat pentru conservarea filmului".

"Ca preşedinte al sindicatului, Arthur a fost o figură paternală plină de căldură şi dătătoare de curaj, fiind preocupat în mod profund de bunăstarea personală şi profesională a fiecăruia dintre membrii noştri", îşi aminteşte Paris Barclay într-un comunicat.

Arthur Hiller, tata a doi copii şi bunicul a cinci nepoţi, a primit în anul 2001 premiul umanitar 'Jean Hersholt' pentru activităţile sale de caritate în domeniile educaţiei şi drepturilor civice, mai aminteşte AFP. www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: Arthur Hiller Love Story