x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Abuzul DNA în cazul judecătorului Corneliu Bîrsan. Comisia parlamentară de control a activităţii SRI încearcă să muşamalizeze cazul, fără audierea judecătorului

Abuzul DNA în cazul judecătorului Corneliu Bîrsan. Comisia parlamentară de control a activităţii SRI încearcă să muşamalizeze cazul, fără audierea judecătorului

21 Apr 2013   •   20:33
Abuzul DNA în cazul judecătorului Corneliu Bîrsan. Comisia parlamentară de control a activităţii SRI încearcă să muşamalizeze cazul, fără audierea judecătorului
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

Initiaţiva senatorului Sorin Roşca Stănescu de a înfiinţa o comisie de control a modului în care DNA şi SRI au efectuat interceptări abuzive în cazul judecătorului român la CEDO şi a soţiei acestuia, judecătoarea supremă Gabriela Bîrsan – pe perioada când cei doi înalţi magistraţi se bucurau de imunitate diplomatică – este puternic minată de ofiţeri acoperiţi şi politicieni aserviţi structurilor de informaţii.

Prima manevră a fost ca iniţiativa senatorului Stănescu să fie frânată prin preluarea unei anchete similare de către cunoscuta Comisie parlamentară de control asupra activităţii SRI, condusă de deputatul Georgian Pop. A doua manevră a fost împiedicarea formării comisiei speciale. Cum aceasta nu a reuşit, în urma unor puternice influenţe via PSD – UDMR, la vot Sorin Roşca Stănescu a fost ales vicepreşedinte al comisiei speciale şi nu preşedinte, cazul fiind primul din istoria parlamentară în care iniţiatorul unei asemenea comisii nu este şi preşedintele ei.

Două comisii de control
Ca atare, pentru cercetarea cazului judecătorilor Bîrsan s-au iniţiat două anchete paralele, după cum urmează:
1 ­ Comisia de control asupra activităţii SRI, condusă de deputatul Georgian Pop, care fără niciun fel de verificări pertinente s-a apucat să anunţe un verdict rupt de realitate: În urma verificărilor comisiei, a rezultat că pe numele domnului judecător Corneliu Bîrsan nu a fost emis nici un mandat de interceptare în baza Legii 535/2004 privind combaterea terorismului. De asemenea, comisia a solicitat judecătorului să-şi prezinte punctul de vedere şi să aducă date suplimentare însă nu a prezentat nici un punct de vedere.

2 – Comisia specială de control asupra interceptărilor telefonice a magistratului Bîrsan pe mandat de siguranţă naţională, condusă de senatorul PSD Georgică Severin – preşedinte şi senatorul Sorin Roşca Stănescu – vicepreşedinte. Această comisie şi-a început activitatea marţi 16 aprilie 2013, după ce grupul PSD – UDMR a reuşit să-l înlăture pe S.R. Stănescu de la şefia acesteia.

Foarte grav pentru credibilitatea Comisiei de control asupra activităţii SRI, aceasta nici măcar nu l-a audiat pe judecătorul român la CEDO Corneliu Bîrsan, deşi iniţial, la data de 22 martie 2013, l-a înştiinţat pe profesorul Bîrsan asupra începerii activităţii sale de verificări. Din declaraţia preşedintelui Comisiei, Georgian Pop, se observa că nu se vorbeşte decât despre inexistenţa unui mandat pe legea privind combaterea terorismului, deşi în speţă este vorba despre un mandat dat la Înalta Curte pe Legea 51/1991 privind siguranţa naţională.

În plus, dacă mandatul a fost dat, după cum ştim, doar pentru judecătoarea Gabriela Bîrsan, acest lucru nu poate acoperi legalitatea interceptărilor convorbirilor private dintre/ale soţiilor Bîrsan (aflate la dosarul DNA) întrucât ambii se bucurau de imunitate diplomatică şi puteau fi cercetaţi penal numai în baza unei decizii de ridicare a imunitătii emisă de Curtea Europeană de la Strasbourg. Chiar e intersant de aflat cum au făcut verificările membrii Comsiei de control a SRI, ce anume au solicitat şi cui anume şi mai ales cum ar fi putut avea acces la autorizaţiile emise de judecătorii Înaltei Curţi?

Audieri pe 30 aprilie
Dacă prima Comisie aproape că a muşamalizat cazul, pentru a-i scoate basma curată pe procurorii DNA implicaţi în acest caz de o gravitate fără precedent (Viorel Cerbu, Lucia Papici si Daniel Morar) dar şi pe anumiţi lucrători ai SRI, Comisia specială iniţiată de senatorul S.R. Stănescu şi-a început activitatea în data de 16 aprilie 2013. Deşi avem informaţii că şi aici se vor încerca acţiuni de muşamalizare a faptelor comise de anumiţi funcţionari ai DNA şi SRI, ancheta are şanse să ajungă la un rezultat concret. Deja Comisia specială şi-a stabilit strategia şi programa de anchetă, fiind fixată ca zi de audiere a judecătorului român la CEDO Corneliu Bîrsan data de 30 aprilie 2013.

Amintim că, în cazul soţilor Bîrsan, DNA a comis un abuz incalificabil, interceptând şi efectuând acte de cercetare penală împotriva soţilor Corneliu şi Gabriela Bîrsan, în mod ilegal, în timp ce aceştia se bucurau de imunitate diplomatică. Mai mult, la data de 6.10.2011, DNA a efectuat abuziv o percheziţie la locuinţa din comuna Snagov a soţilor Bîrsan. Percheziţia a fost declarată ilegală de Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg, prin Hotărârea din 29.11.2011, care a stabilit că soţii Bîrsan aveau imunitate pe teritoriul oricărui stat european, inclusiv asupra locuinţelor.
Material preluat de pe luju.ro

×