x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Achiziţia vaccinului pentru copii, incertă

Achiziţia vaccinului pentru copii, incertă

de Gina Matei    |    12 Noi 2009   •   00:00

Premierul interimar, Emil Boc, a cerut Ministerului Sănătăţii să nu achiziţioneze dozele de vaccin împotriva virusului A H1N1, destinate copiilor, dacă firma producătoare nu îşi asumă răspunderea pentru eventuale reacţii adverse după administrarea vaccinului.



"Primul-ministru în exerciţiu a cerut Ministerului Sănătăţii să nu achiziţioneze dozele de vaccin gripal cu tulpină pandemică, 500.000 de doze pentru copii, în cazul în care firma producătoare nu îşi va asuma responsabilitatea şi pentru posibilele reacţii adverse de după administrarea acestui vaccin", a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, la finalul şedinţei de ieri a Executivului. Ministerul Sănătăţii şi Guvernul au semnat un memorandum pentru achiziţionarea de la firma Glaxo Smith Kline a 500.000 de doze de vaccin pandemic pentru copii cu vârste între 6 luni şi 6 ani, după cum a anunţat, vineri, secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel.

În schimb, campania de vaccinare anti-HPV va începe la 23 noiembrie, dată la care va fi făcută prima doză de vaccin fetelor de clasele a VI-a şi a VII-a, urmând ca în ianuarie şi mai 2010 să le fie administrate a doua şi a treia doză. România se situează pe primul loc în UE la mortalitatea prin cancer de col uterin, cu un risc de 6,3 ori mai mare decât în restul UE. Anual, se înregistrează 2.000 de decese. De aceea, Ministerul Sănătăţii a decis continuarea acestei campanii, a precizat doctor Cristian Anton Irimia, secretar de stat. (G.M)


×
Subiecte în articol: observator