x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ALEGERE GREA/Salarii plafonate sau pensii de nababi?

ALEGERE GREA/Salarii plafonate sau pensii de nababi?

de Violeta Fotache    |    07 Ian 2009   •   00:00

Menită să aducă înapoi la bugetul statului nişte bani buni încasaţi de pensionarii de lux de la MAI şi alte servicii, ordonanţa de urgenţă care nu permite cumulul
pensie-salariu de la stat loveşte rău în profesori, actori, cercetători.



Rămâne de văzut pentru ce vor opta greii pensionari din Ministerul Administraţiei şi Internelor
Jurnalul foto

Ordonanţa de urgenţă care interzice cumulul pensie-salariu de la stat a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 4 de la 5 ianuarie 2009. Ea atinge toate instituţiile statului, fie ele centrale sau locale, toţi pensionarii pentru limită de vârstă, dar şi cei cu pensie de serviciu din sistemul justiţiei, de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, neputând să cumuleze pensia cu venituri obţinute dintr-o funcţie remunerată de la bugetul de stat. Ce vor alege pensionarii de lux din Ministerul de Interne, Apărare, servicii speciale? Salariile plafonate pe motiv de criză sau pensiile de nababi? Toate instituţiile statului, fie ele centrale sau locale, s-au pus pe făcut situaţii centralizate cu angajaţii loviţi de această ordonanţă de reducere a cheltuielilor bugetare pe motiv de criză financiară. Primii cu numărătoarea au ieşit cei din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) care au finalizat centralizarea. Potrivit purtătorului de cuvânt Marius Tache, în acest minister primesc şi salarii de la stat 208 de pensionari: 135 lucrează în zona de ordine şi siguranţă publică iar 73 pe zona de administraţie publică.

CE-O ALEGE ŞEFUL DE LA "DOI ŞI-UN SFERT"?
Printre cei care trebuie să aleagă între pensile babane şi salariile de la stat se numără celebrităţi din lumea poliţiei şi chiar secretari de stat, cum ar fi generalul în rezervă Miclea Damian, fost director la Crimă Organizată, pensionat anticipat, în prezent subsecretar de stat (adjunct al şefului Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică). În 2007, el a încasat salariul de 120.000 lei şi pensia de 110.000 lei. Pe listă se află şi generalul (r) Pelmuş Pandelea, fost director la Direcţia Generală Management Resurse Umane, pensionat anticipat, actualmente secretar general al MAI. El a câştigat, în 2007, peste 100.000 lei: 64.000 din salariu şi 42.000 lei din pensie. Sau generalul (r) Mircea Alexandru, fost secretar de stat, în prezent secretar general adjunct. Acesta a cumulat salariul şi pensia, încasând în 2007 cca. 160.000 lei, dar şi alţi 130.000 lei cu titlu de "salarii compensatorii". Dacă alege să rămână în continuare în MAI, el trebuie să returneze salariile compensatorii (după exemplul ministrului Gabriel Oprea şi potrivit legii) şi să nu mai primească pensia pe perioada angajării. În aceeaşi situaţie se află şi generalul (r) Petru Albu, fost director la Crimă Organizată, reactivat după pensionare de către fostul ministru Cristian David, ca şef al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă din MAI, adică fostul celebru serviciu "doi şi-un sfert". Şeful Petru Albu a încasat în 2007 de la minister 82.400 lei venit din salariu, plus o pensie de 50.400 lei.
Ministerul Apărării numără încă, cert este însă că "la nivelul secretarilor de stat şi al directorilor de compartimente nu există pensionari" după cum ne-a spus purtătorul de cuvânt Andreea Dumitru. Deşi în ultimii ani a fost supus unui proces intens de întinerire a personalului din sistem, SRI are şi el pensionarii lui care primesc şi lefuri de la stat. Centralizarea situaţiei pe ţară nu a fost finalizată, abia în cursul acestei zile urmând să primim de la SRI aceste informaţii. Toţi pensionarii SPP care primesc şi o leafă de la una dintre instituţiile ori regiile bugetare sunt, de asemenea, obligaţi să renunţe la unul dintre cele două venituri.

SITUAŢIA LA JUSTIŢIE
"CSM a trimis încă de luni o circulară către toate instanţele şi parchetele din ţară prin care le-a cerut să precizeze dacă există la nivelul judecătorilor şi procurorilor cazuri la care face referire ordonanţa de azi şi urmează să centralizăm toate datele. La nivelul aparatului tehnic al CSM există opt persoane care, în termen de 15 zile, trebuie să opteze între salariu şi pensie. Patru sunt personal contractual, doi sunt funcţionari publici şi doi sunt asimilaţi magistraţilor", ne-a declarat ieri purtătorul de cuvânt al CSM, judecătoarea Cecilia Morariu. De precizat că anul trecut toţi magistraţii pensionaţi care au solicitat reîncadrarea au fost respinşi de CSM după ce aceştia au răspuns, invariabil NU, la întrebarea dacă sunt de acord să renunţe la pensie, în eventualitatea reîncadrării. În sistem sunt însă foarte mulţi magistraţi care stau cu deciziile de pensionare în buzunare, însă nu le-au introdus în plată. Tot opt pensionari reîncadraţi sunt şi la Ministerul Justiţiei, trei ca personal contractual, iar cinci consilieri juridici.


Ordonanţa lui Boc loveşte greu actorii şi profesorii

Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea unor acte normative în domeniul pensiilor din sistemul public, pensiilor de stat şi al celor de serviciu, cu numărul 230/2008, loveşte rău în profesori şi actori, în specialiştii din domeniul cercetării. Deja unii dintre actori s-au revoltat şi au afirmat că vor contesta ordonanţa prin intermediul Uniunii Teatrale din România (UNITER). Printre ei se numără Victor Rebengiuc, care a mărturisit că are o pensie de doar 1.500 de lei, dar şi Ileana Stana Ionescu, aceasta apreciind că este nevoie de actori de toate vârstele. Mircea Albulescu a calificat ordonanţa drept "o prostie" şi a precizat că, dacă nu va avea câştig de cauză cu contestaţia, atunci va alege pensia, "căci se pare că asta se vrea". Albulescu a subliniat însă că domeniile cele mai lovite de OUG sunt de fapt Sănătatea şi Învăţământul. Profesorii, într-adevăr, sunt loviţi din greu: 35.000 de pensionari care iau şi leafă de la stat vor fi obligaţi să renunţe fie la pensie, fie la salariu. Pentru ei, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, va prezenta Guvernului două soluţii. A nominalizat doar una dintre acestea: plata cu ora! Dar sindicatele nu sunt de acord. (V. F., E. M.)

×
Subiecte în articol: observator stat pensie