x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Amintiri pierdute

Amintiri pierdute

de Cosmin Parv    |    23 Sep 2007   •   00:00
Amintiri pierdute

Ruinele blocului E 24 din cartierul Dumbrava din Zalău au atras in ultima săptămănă mii de curioşi. Din mulţime, in fiecare zi ochi trişti priveau printre ceea ce a mai rămas din pereţii clădirii in căutarea lucrurilor strănse intr-o viaţă.

Ruinele blocului E 24 din cartierul Dumbrava din Zalău au atras in ultima săptămănă mii de curioşi. Din mulţime, in fiecare zi ochi trişti priveau printre ceea ce a mai rămas din pereţii clădirii in căutarea lucrurilor strănse intr-o viaţă.

Sunt foştii locatari, care de dimineaţa pănă seara aşteaptă veşti şi speră să işi poată recupera căt mai multe din bunurile rămase. "Mă doare sufletul, dar vreau să-l văd odată demolat. Nu mă mai leagă de acest loc decăt amintiri triste", spune Mariana Hidan, o femeie care a locuit la etajul al II-lea imobilului. Familia ei incă nu şi-a revenit din şocul produs de explozia care a distrus blocul şi a făcut două victime printre locatari. In dimineaţa tragediei era acasă cu fata ei, Raluca. Muncitorii i-au recuperat, in ultimele zile, o mare parte din bunuri, printre care bani, acte, electrocasnice şi chiar haine.

AMINTIRI PRINTRE TRAGEDII. Recunoaşte că ea a fost mult mai norocoasă decăt alţi vecini de-ai ei. Pentru Elisabeta Tihăuan, muncitorii nu au mai putut recupera nimic. Apartamentul in care trăia cu mama sa, fiul ei, Sandu, de 20 de ani, şi fiica, Anamaria, de 23 de ani, era situat la etajul I, iar explozia a dus la prăbuşirea plafonului. "A rămas doar atăt căt să se poată ieşi din casă", spune femeia. "La şase şi un sfert am plecat la serviciu. I-am lăsat pe toţi dormind", işi aminteşte ea. Peste doar o oră şi jumătate avea să afle că, din cauza exploziei, fiul ei a căzut cu patul in care dormea la parter, după prăbuşirea planşeului. Nu ştie cum să ii mulţumească lui Dumnezeu că sunt cu toţii in viaţă. "Nădăjduiesc că o să-mi dea mai mult decăt a rămas sub ruinele alea", spune ea, cu găndul la lucrurile rămase in apartament. Ioan Iacob şi familia sa au aflat printre ultimii despre explozie. Erau plecaţi in Spania, unde bărbatul lucrează de aproape cinci ani. A ajuns a doua zi după explozie la Zalău şi, după alte 24 de ore, a urcat, ajutat de specialişti, in apartamentul pe care il aveau la etajul al III-lea. "Primul lucru de care m-am ocupat a fost să arunc jos, pe geam, păpuşile de pluş ale copiilor. Cănd am plecat din Spania mi-au spus să le recuperez", spune bărbatul. Despre băiatul de 20 de ani şi fata de 12 ani, care au murit in explozie, vecinii au numai cuvinte frumoase. Locatarii speră acum ca autorităţile să finalizeze ancheta. Vor doar să işi poată cumpăra alte locuinţe, in care să işi reia viaţa după dezastru.

×
Subiecte în articol: observator