Vedeta de televiziune a câştigat medalia de aur la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva pentru body-ul extensibil pentru copii pe care l-a inventat. "Nu e puţin lucru pentru mine, cu atât mai mult cu cât nu sunt decât un «inventator ocazional», ideea simplă şi foarte utilă pentru copiii aflaţi în primii ani de viaţă fiindu-mi inspirată de o nevoie a fiicei mele când avea doar câteva luni", scrie Andreea pe blogul personal.
"Între timp, produsul «Body cu chiloţel extensibil Violet by Andreea Marin Bănică» a devenit foarte popular în România", continuă vedeta. Andreea Marin Bănică a lansat, împreună cu designerul Irina Schrotter, pe 1 decembrie 2009, brandul "Violet by Andreea Marin", o linie de îmbrăcăminte pentru bebeluşi, care cuprinde body-ul extensibil şi hăinuţe pentru botez.
Totodată, Andreea Marin Bănică scrie pe blogul său că românca Raluca-Ioana van Staden a obţinut anul acesta "cea mai importantă distincţie" la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva, pentru o inovaţie la care a lucrat în echipă împreună cu soţul său, Jacobus Frederick van Staden: Trofeul de Aur al Organizaţiei Mondiale pentru Proprietate Intelectuală pentru "Cea Mai Bună Femeie Inventator", după ce echipa sa obţinuse şi un premiu special pentru proiect.
Raluca-Ioana van Staden spune, într-un interviu acordat Andreei Marin Bănică şi postat pe blogul acesteia, că dispozitivul inventat este "un senzor care determină existenţa cancerului în corpul uman, la nivel molecular, direct din sânge, printr-o procedură simplă care poate să-ţi spună acest lucru în mai puţin de 6 minute".
"Interesant este că acest lucru poate fi determinat înainte de a avea simptomele bolii, ceea ce e un mare avantaj: descoperit la timp, cancerul poate fi tratat cu succes. Noi am făcut experimente deja pe diverse tipuri de cancer: ovarian, la sân, gastrointestinal, de prostată. În momentul în care dispozitivul nostru ar fi produs pe scară largă, el ar fi foarte uşor de utilizat de către orice medic sau asistent medical, dar chiar şi de către oamenii fără o pregătire în domeniu, pentru că modul de utilizare este la fel de uşor ca în cazul glucometrului. Proiectul nostru are loc în unicul laborator de tehnologie analitică de proces din România, PATLAB, aflat în Institutul de Electrochimie şi Materie Condensată Timişoara", spune Raluca-Ioana van Staden.
Pe de altă parte şi un tânăr în vârstă de 32 de ani din Deva, Corneliu Birtok-Băneasă, a obţinut medalia de aur la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva pentru un dispozitiv dinamic de transfer al aerului care scade consumul de carburant şi emisiile poluante, informează Mediafax.
"Invenţia mea este un dispozitiv dinamic de transfer al aerului care ar trebui să folosească în industria auto. Se aşează pe filtrele de aer ale autoturismului şi ajută la îmbunătăţirea transferului de aer din afara compartimentului motor pe filtrul de aer. Ajută transferul de aer prin filtru, fără ca aerul să fie reţinut, mai ales pe timp de vară, când cresc performanţele motorului şi nu se încălzeşte aşa de repede, ceea ce duce la un consum scăzut de carburant şi la o reducere a emisiilor poluante", a declarat Corneliu Birtok-Băneasă.
Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva s-a desfăşurat între 21 şi 25 aprilie. Lista celor premiaţi la ediţia din acest an a Salonului Internaţional de Invenţii de la Geneva nu este încă publicată pe site-ul oficial al evenimentului.