Plenul Senatului a aprobat, astazi, validarea lui Andrei Marga in functia de presedinte al Institutului Cultural Roman. In favoarea validarii acestuia s-au exprimat 50 de senatori, impotriva au votat 26 de senatori, iar cinci s-au abtinut de la vot. PDL si UDMR au votat impotriva numirii lui Marga la sefia ICR.
Andrei Marga nu a fost audiat in Comisia pentru cultura si cea pentru politica externa ale acestui for legislativ.
''Cutuma a facut ca intotdeauna oamenii propusi pentru functii in institutii atat de importante sa fie audiati in comisii. Chiar nu este o graba si o audiere este binevenita. Votul impotriva amanarii s-a dat intr-o inertie nefericita. Senatorii nu au in fata CV-urile candidatilor si suntem in situatia in care vom trebui sa votam niste oameni pe care nu ii cunoastem nici dupa nume, cu exceptia domnului Andrei Marga. Este un vot care nu face cinste seriozitatii plenului Senatului'', a spus Radu F. Alexandru, potrivit Agerpres.
In replica, vicepresedintele liberal al Senatului, Dan Radu Rusanu, a precizat ca, in trecut, senatorii PDL au respectat mai putin cutuma si mai mult Regulamentul Camerei superioare a Parlamentului.
''Domnul Radu F. Alexandru are dreptate - asa spune cutuma, insa, Regulamentul nu spune asa (referire la obligativitatea audierii candidatilor -n.r.). PDL a respectat Regulamentul tot timpul si mai putin cutuma, asa ca ii rog sa respecte Regulamentul. In plus, nici pe ceilalti doi vicepresedinti ai ICR de pana acum nu ii cunosteam niciunul'', a spus liberalul Dan Radu Rusanu.
Votul a fost secret si electronic, la solicitarea senatorului UDMR Gyorgy Frunda.
Grupurile USL din Senat l-au nominalizat pe Andrei Marga pentru ocuparea functiei de presedinte al ICR, ramase vacante dupa demisia lui Horia-Roman Patapievici, iar pentru functia de vicepresedinte a fost propus Horia-Razvan Garbea.
Pentru cea de-a doua functie de vicepresedinte al ICR grupul parlamentar al PDL din Senat va face o propunere de candidat.
Candidatii pentru ocuparea functiilor de conducere din ICR trebuiau sa fie audiati, in cursul acestei dimineti, de senatorii din Comisia pentru cultura si de cei din Comisia pentru politica externa, insa audierile au fost amanate ca urmare a faptului ca Andrei Marga nu se afla in tara.