ANP anunţă că s-a asigurat ca greva de solidaritate anunţată de angajaţii din închisori, pentru 31 mai, să nu afecteze nici siguranţa detenţiei şi nici drepturile deţinuţilor.
Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) ne asigură printr-un comunicat de presă că intrarea în grevă a angajaţilor din închisori nu va afecta nici paza şi supravegherea deţinuţilor, nici transportul lor la instanţe ori la expertize medicale. Pe perioada grevei, drepturile deţinuţilor vor fi, eventual, suspendate (nicidecum încălcate) şi acordate ulterior, anunţă ANP. Instituţie publică de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, ANP reaminteşte condiţiile limitate în care pot fi organizate greve de către angajaţii ANP, respectiv "cu condiţia asigurării a cel puţin unei treimi din activitate şi a garantării drepturilor deţinuţilor şi a siguranţei locurilor de detenţie".Conducerea ANP a luat în total zece măsuri cu caracter preventiv. A stabilit de comun acord cu liderii sindicali ca paza şi supravegherea deţinuţilor să nu fie întrerupte, cei care se vor ocupa de aceste chestiuni nefiind implicaţi în nici un fel în greva de solidaritate. În cazul în care organizatorii solicită un loc de adunare a protestatarilor, va fi stabilit un spaţiu adecvat, de comun acord cu reprezentanţii organizaţiilor sindicale. În cazul în care organizatorii solicită un loc de adunare a protestatarilor, va fi stabilit un spaţiu adecvat, de comun acord cu reprezentanţii organizaţiilor sindicale.
Totodată, "au fost informate conducerile organelor judiciare deservite cu privire la acţiunea de protest iniţiată de sindicalişti. Au fost luate toate măsurile, astfel încât arestaţii preventiv să fie prezentaţi obligatoriu la termenul stabilit de instanţa de judecată. De asemenea, persoanele private de libertate vor fi prezentate la expertizele medicale solicitate de către organele judiciare".
Au fost anunţaţi şefii organelor de poliţie şi ai celorlalte structuri din subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor, în vederea punerii în aplicare a planurilor de cooperare, în situaţia în care persoanele private de libertate recurg la acţiuni menite să pericliteze siguranţa locului de deţinere.
Au fost informate persoanele private de libertate despre modalitatea de acordare a drepturilor, cu precizarea expresă că nici unul dintre acestea nu va fi anulat, cele suspendate urmând a fi replanificate.
"Asigurarea alimentaţiei persoanelor private de libertate, drepturile la: asistenţă medicală (de urgenţă), tratament medical (atât pentru persoanele private de libertate cu afecţiuni cronice, cât şi pentru cei cu afecţiuni acute), plimbare şi asistenţă diplomatică şi juridică sunt asigurate în conformitate cu standardele în vigoare, acestea neputând fi întrerupte, amânate sau suspendate", se mai arată în comunicatul ANP.
De asemenea, au fost informaţi şi reprezentanţii agenţilor economici cu care sunt încheiate contracte de prestări servicii cu forţă de muncă specială în vederea suspendării, dacă este cazul, a activităţilor productive. De altfel, fiecare penitenciar şi-a stabilit propriul plan de măsuri pentru prevenirea evenimentelor negative care s-ar putea declanşa pe timpul grevei. Nu în ultimul rând a fost informat şi Consiliul Superior al Magistraturii, dar şi Curţile de Apel, Parchetul General, IGPR şi Inspectoratul General al Jandarmeriei Române.
"Administraţia Naţională a Penitenciarelor înţelege greutăţile şi specificul muncii cadrelor din sistem şi, în acest sens, asigură întregul personal din unităţi că depune toate eforturile, astfel încât greutăţile inerente unei perioade de criză să fie cât mai puţin resimţite de angajaţi, iar condiţiile de detenţie ale persoanelor condamnate să nu fie afectate", conchid reprezentanţii ANP, care arată că şefii instituţiei sunt în legătură cu reprezentanţii sindicatelor pentru a găsi "soluţii echilibrate şi realiste" la problemele ridicate de angajaţii din închisori.