x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Atenţie la autovehiculele cu regim de circulaţie prioritară!

Atenţie la autovehiculele cu regim de circulaţie prioritară!

03 Mai 2011   •   18:22
Atenţie la autovehiculele cu regim de circulaţie prioritară!
163592-sticker.jpgNu de puţine ori se întâmplă ca atunci când ne aflăm în trafic, în ca­litate de automobilişti, de pietoni, biciclişti sau conducători de atelaje, să întâlnim autovehicule cu regim prioritar care au în funcţiune semnalele acustice şi optice. În asemenea cazuri, normal ar fi să mărim atenţia şi să le înlesnim deplasarea, ştiut fiind faptul că scopul deplasării acestora în regim de urgenţă este salvarea de vieţi omeneşti sau înlă­tu­ra­rea unor stări de pericol.

Iată de ce ne propunem sa abor­dăm astăzi subiectul obligaţiilor ce ne revin în cazul întâlnirii în trafic a unui autovehicul cu regim prioritar. Mai întâi trebuie să ştim că, în conformitate cu  prevederile legale în vigoa­re, aceste autovehicule sunt cele aparţinând: poliţiei, serviciului de ambulanţă, jandarmeriei, pompierilor, protecţiei civile, sau cele ale unităţilor speciale ale Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Protecţie şi Pază, Direcţiei Generale a Penitenciarelor din Ministerul Justiţiei, precum şi cele ale procurorilor criminalişti din Ministerul Pu­blic şi ale Parchetului Naţional Anticorupţie, atunci când se deplasează în acţiuni de intervenţie sau în misiuni cu caracter de urgenţă şi pun în funcţiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă (lămpi giratoare sau stroboscopice) şi sonoră (sirene ori claxoane bitonale), care pot fi folosite şi separat, în funcţie de natura misiunii. Autovehiculele sus menţionate, când se deplasează la intervenţii sau în misiuni cu caracter de urgenţă nu se supun restricţiilor de viteză, dar conducătorii acestora au obligaţia de a circula cu atenţie şi de a lua toate măsurile pentru prevenirea accidentelor. Din nefericire, mulţi automobilişti, chiar dacă doresc să respecte prevederile legale în domeniu, nu ştiu să procedeze corect, îngreunând practic sarcina şoferilor de pe aceste maşini.

Cum trebuie procedat la întânirea unui asemenea autovehicul aflat în misiune? În primul rând trebuie să semnalizăm conducătorului unui asemenea autovehicul că  a fost observat, precum şi intenţia noastră de a-i facilita trecerea, lucru care se face prin folosirea lămpilor de semnalizare a schimbării direcţiei de mers către dreapta. Concomitent cu semnalizarea se eliberează pedala de acceleraţie, fără a frâna brusc, manevrând autovehiculul cât mai aprope de marginea din dreapta a drumului sau de acostament, după care se reduce progresiv viteza de deplasare, până la oprire. Această procedură este aplicabilă chiar dacă pe acel sector de drum circulaţia se desfăşoară pe mai multe benzi pe sens şi considerăm că autovehiculul prioritar "are loc" să treacă prin "bunăvoinţa" celorlalţi parteneri de trafic. Totodată, vă reamintim că intercalarea într-o coloană oficială sau ataşarea la aceasta, se sancţio­nează cu amendă şi reţinerea permisului de conducere în vederea suspendării dreptului de a conduce autovehicule pe o perioadă de  zile. Un risc la fel de ridicat îl reprezintă rulajul "în plasa" ambulanţelor sau a echipajelor de descarcerare, lucru din păcate frecvent întâlnit mai ales în zona aglomerărilor urbane, fapt care generează pericolul unor col­i­ziuni grave, pe fondul nepăstrării unei distanţe de siguranţă suficiente între autovehicule coroborat cu viteze de deplasare ridicate.

×