Europarlamentarul Laszlo Tokes, preşedinte al Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, a declarat astăzi că a primit recent o adresă de la Agenţia Naţională de Integritate prin care i se aduce la cunoştinţă că se va efectua evaluare a averii sale dobândite în perioada deţinerii funcţiilor publice.
Potrivit adresei, demersul a pornit ca urmare a înregistrării la ANI a sesizării formulate de Batori Iuliu, din care rezultă că fostul episcop Tokes ar fi acumulat împreună cu familia sa o avere ce depăşeşte veniturile realizate.
Europarlamentarul şi-a manifestat disponibilitatea faţă de investigarea ANI pentru că, a spus el, în conferinţă de presă, întotdeauna a lucrat "cu mâna curată" şi nu a avut probleme pe plan financiar, spre deosebire de mulţi politicieni din sfera postcomunistă din ţară, dar se consideră jignit în demnitatea sa de cetăţean şi om al Bisericii.
"Iată că, după ce sunt cercetat de DIICOT pentru terorism şi crimă organizată şi după ce am fost învinuit ca angajat al Securităţii, acum m-au făcut şi hoţ şi mi se aduce acuzaţia că aş fi chiar şi corupt", a spus Tokes, potrivit Agerpres.
Despre persoana denunţătorului, Batori Iuliu, fost preot reformat în localitatea Ghenci, din judeţul Satu Mare, care şi-a pierdut această calitate după ce a săvârşit fapte grave incriminate şi de Codul penal, Tokes a menţionat că 'este un scandalagiu şi o unealtă a unor forţe necunoscute din umbra puterii'.
"Această denunţare nu pe mine, ci pe denunţător îl califică. Este un scandalagiu şi o unealtă a unor forţe necunoscute din umbra puterii acest om, de altfel fost preot reformat, destituit din funcţia lui de preot şi care a pornit până acum vreo 60 de procese împotriva mea, a Bisericii reformate, a eparhiei, a localnicilor din Ghenci, împotriva primcuratorului Kovacs Zoltan. Hoţul strigă hoţul! Cred că are o bază ascunsă, care are rădăcinile în corupţia generală postcomunistă, care a împiedicat şi de data aceasta România să intre în zona Schengen", a conchis Tokes.