x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Avionul din Rusia a aterizat la București și este supravegheat la sol

Avionul din Rusia a aterizat la București și este supravegheat la sol

de Redacția Jurnalul    |    01 Iul 2023   •   11:25
Avionul din Rusia a aterizat la București și este supravegheat la sol
Sursa foto: Antena 3 CNN

O aeronavă rusă preia, sâmbătă, de la București 40 de membri ai Ambasadei Federației Ruse, împreună cu familiile lor.

Site-ul boardingpass.ro, citat de Antena 3 CNN, a relatat că este vorba despre o aeronavă Iliușin Il 96, care a decolat la ora 6 dimineața de pe aeroportul Vnukovo din capitala rusă și a ajuns la București în jurul orei 10 dimineața.

"Această măsură reflectă punerea în aplicare a deciziei părții române în termenul indicat, conform procedurilor utilizate de alte state membre UE în situații similare. Cursa aeriană este autorizată în baza articolelor Convenției de la Viena din 18 aprilie 1961 cu privire la relațiile diplomatice.

Decizia României de reducere a personalului misiunii diplomatice a Federației Ruse la București reflectă nivelul actual al relațiilor bilaterale, în contextul declanșării de către Federația Rusă a războiului de agresiune împotriva Ucrainei", precizează Ministerul român al Afacerilor Externe, MAE.

Ambasadorul Federației Ruse la București a fost informat în data de 8 iunie 2023 asupra deciziei autorităților române de a reduce personalul diplomatic și tehnico-administrativ al Federației Ruse în România, prin limitarea numărului acestuia la un nivel apropiat de cel al reprezentării diplomatice și tehnico-administrative a României în Federația Rusă, indică sursa citată.

În consecință, Federația Rusă trebuie să reducă numărul de posturi din România cu 51 de poziții, care implică reducerea personalului aflat în mod efectiv la post cu 40 de persoane: 11 diplomați și 29 de persoane aparținând personalului tehnico-administrativ.

Diferența între numărul de posturi și numărul personalului aflat efectiv la post se explică prin faptul că nu toate pozițiile de pe schema personalului rus din România sunt în prezent ocupate.

Partea rusă a fost informată că are la dispoziție cel mult 30 de zile pentru a pune în aplicare decizia părții române.

Generalul Cristian Barbu: "Aeronava rusă va fi supravegheată de la sol. Va fi complet izolată"

"Este interesant faptul că atunci când s-au redus cele 51 de poziții (din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, n.r.), doar 11 dintre ele erau ocupate de diplomați. Celelalte poziții ocupate erau pentru personalul tehnico-administrativ, semn că nu activitatea diplomatică este foarte importantă pentru Ambasada Rusiei la București, ci, mai ales, cea din zona tehnico-administrativă. Oare cu ce se ocupă oamenii aceștia din tehnico-administrativ?

Este ușor de dat un răspuns aici.

Eu nu cred că este cazul să fie escortată (aeronava rusă, n.r.). Nu este o aeronavă de război, este o navă de linie, pentru transport persoane.

Ea este urmărită în permanență, dar nu reprezintă un pericol pentru securitatea României sau pentru spațiul NATO. Nu este înarmată și, sigur, nu va avea niciun fel de echipament care să poată să aducă vreun prejudiciu privire la siguranța statului român.

Însă, în mod cert, va fi însoțită de o serie întreagă de elemente de supraveghere de la sol și, acolo unde va fi dispusă pe planul terestru, va avea, de asemenea, o supraveghere suplimentară", a spus, la Antena 3 CNN, generalul (r) Cristian Barbu.

×
Subiecte în articol: avion rusia bucuresti