x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Avocatul Poporului: Anchetă după declaraţiile privind posibila sistare a agentului termic în Bucureşti

Avocatul Poporului: Anchetă după declaraţiile privind posibila sistare a agentului termic în Bucureşti

13 Noi 2015   •   15:32
Avocatul Poporului: Anchetă după declaraţiile privind posibila sistare a agentului termic în Bucureşti
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi a declanşat o anchetă la Primăria Municipiului Bucureşti, Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET), Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) şi SNGN ROMGAZ S.A. cu privire la recentele declaraţii referitoare la posibila sistare a aprovizionării cu agent termic către locuitorii Capitalei.

Ancheta are în vedere posibila nerespectare a art.31 din Constituţie privind dreptul la informaţie şi preîntâmpinarea unor stări de panică în rândul populaţiei, se arată într-un comunicat transmis vineri de Avocatul Poporului.

În comunicat sunt menţionate o serie de surse din presă, conform cărora, RADET va sista începând de duminică seara apa caldă şi căldura în Bucureşti, în condiţiile în care SNGN ROMGAZ S.A. va opri furnizarea gazului către Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), care se află astfel în imposibilitatea de a furniza agentul termic.

Informaţiile au fost comunicate de către preşedintele Consiliului de Administraţie al RADET, Gabriel Dumitraşcu, cu ocazia unei conferinţe de presă organizate vineri. Acesta a afirmat că, în 4 noiembrie, RADET a primit o înştiinţare de la ROMGAZ prin care se menţionează ca aceasta a decis să oprească livrările de gaze către ELCEN, punând astfel societatea în imposibilitatea de a furniza agentul termic.

De asemenea, pe site-ul ROMGAZ a fost publicat joi un comunicat de presă, în care se menţionau următoarele: "În data de 12 noiembrie 2015 Consiliul de Administraţie al Societăţii Naţionale de Gaze Naturale ROMGAZ S.A., în urma reanalizării situaţiei contractuale cu clientul său Electrocentrale Bucureşti S.A., a luat act de faptul că, în ciuda eforturilor depuse de ROMGAZ pe tot parcursul anului 2015, eforturi intensificate din luna septembrie 2015, nu a fost îndeplinită condiţia stabilită de Consiliul de Administraţie, necesară şi obligatorie pentru 'continuarea relaţiilor contractuale după data de 15 noiembrie 2015' şi anume 'Prezentarea până la data de 15 noiembrie 2015 a unui program ferm de stingere a datoriilor restante înregistrate faţă de Romgaz'. Până la data prezentei, Electrocentrale Bucureşti S.A., care înregistrează o datorie restantă de peste 300 milioane lei către ROMGAZ, nu a solicitat prelungirea relaţiilor contractuale, cu respectarea condiţiilor solicitate de ROMGAZ, respectiv prezentarea unui program asumat de stingere a datoriilor restante însoţit de instrumente de garantare. ROMGAZ îşi exprimă disponibilitatea de continuare a relaţiilor contractuale cu Electrocentrale Bucureşti S.A., numai în condiţiile respectării prevederilor legale şi a intereselor companiei şi ale acţionarilor acesteia".

Preşedintele CA al RADET, Gabriel Dumitraşcu, a declarat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că săptămâna trecută a avut loc o întâlnire la Ministerul Energiei la care au participat directorul general al RADET, reprezentanţi ai ELCEN şi ROMGAZ, în cadrul căreia s-au convenit paşii, măsurile care trebuie abordate în perioada imediat următoare pentru a găsi o deblocare parţială a situaţiei financiare.

"Am fost surprinşi când am primit, pe 5 noiembrie, o înştiinţare din partea ELCEN prin care ne aduceau la cunoştinţă că ROMGAZ a decis să oprească livrarea de gaz către ELCEN, pe cale de consecinţă ELCEN nu va furniza agentul termic RADET, RADET fiind în imposibilitatea asigurării continuităţii serviciului public de încălzire. Această informaţie trebuia adusă la cunoştinţa publicului, lucru pe care l-am şi făcut", a adăugat Dumitraşcu.

Pe de altă parte, directorul general ELCEN, Marcel Octavian Nicolaescu, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că Electrocentrale Bucureşti ar putea primi o perioadă de graţie de un an pentru achitarea datoriilor către ROMGAZ, iar eşalonarea acestora se va face pe o perioadă de 3-5 ani.

'Noi ieri am avut un CA al ELCEN, în trei runde, şi în ultima rundă am ajuns şi la o formulă finală de a accepta continuarea relaţiilor comerciale în condiţiile în care ne acceptă o perioadă de un an de graţie şi o eşalonare a datoriilor pe o perioadă de 3-5 ani. Acum am fost la acţionar, se pare că acceptă această variantă şi vom avea gaze ca să producem apă caldă şi căldură pentru bucureşteni', a spus Nicolaescu.

×
Subiecte în articol: radet avocatul poporului