Senatorii din Comisia pentru Educatie au decis, in aceasta dimineata, ca din 2013 examenul de bacalaureat sa fie diferentiat. Candidatii la bacalaureat vor avea probe diferite, in functie de profil si filiera. Decizia a fost luata cu unanimitatea voturilor celor cinci senatori prezenti la sedinta comisiei.
Bacalaureatul diferentiat presupune faptul ca elevii vor putea alege intre doua tipuri de examen: bacalaureat national si bacalaureat profesional. Cel profesional se va adresa cu precadere absolventilor de licee cu profil tehnologic, dar va putea fi ales si de catre candidatii celorlalte unitati de invatamant.
Bacalaureatul profesional va permite accesul elevilor pe piata muncii, dar nu le va permite sa urmeze cursurile in invatamantul superior. In schimb, bacalaureatul national le va da permite absolventilor de liceu sa urmeze cursurile unei facultati.
Ministrul Educatieia, Ecaterina Andronescu, luat decizia introducerii unui astfel de examen de maturitate conditiile in care rezultatele la examenul de Bacalaureat din ultimii doi ani au fost foarte slabe.
"Am gandit sa ii adaugam bacalaureatului o componenta privind bacalaureatul profesional, care nu da drept de acces pe invatamantul superior, dar da drept pe piata muncii", a spus ministrul Educatiei.
Probele din examenul de Bacalaureat profesional vor fi asezate, cronologic, inaintea celor de Bacalaureat profesional. Elevul poate opta pentru una sau alta dintre formele de examinare.
Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a dat asigurari ca introducerea noii formule de Bacalaureat nu schimba cu nimic programa scolara. De asemenea, ea a precizat ca probele pentru competente sunt la fel cu cele de la Bacalaureatul profesional.
'Nu venim cu aceasta forma de examen cu elemente in plus fata de ce au facut ei la clasa, doar venim cu o forma in sprijinul celor care se orienteaza spre piata muncii', a spus Andronescu. "Daca cineva a optat intr-o sesiune numai pentru bacalaureatul profesional si daca peste o sesiune se razgandeste si vrea in invatamantul superior, da diferenta si poate sa isi continue cariera profesionala", a mai spus Andronescu.
Bacalaureatul profesional va contine probele de competente, proiectul/proba practica si teza scrisa la educatie antreprenoriala.
Marius Nistor, presedintele executiv "Spiru Haret" a declarat ca acest tip de examen trebuia introdus inca de anul trecut pentru ca e necesar. "Este o modificare facuta in interesul elevilor. In aceasta tara nu toti elevii trebuie sa urmeze o facultate. Nu e nimic rau in a termina o scoala profesionala", a mai spus Nistor.