x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Badalan - Luam 48 de avioane

Badalan - Luam 48 de avioane

de Marina Constantinoiu    |    Lavinia Dimancea    |    02 Noi 2005   •   00:00

Romania negociaza achizitionarea a 48 de avioane multirol in locul MiG-urilor 21, dar nu cumpara F-16.

Seful Statului Major General, Eugen Badalan, a declarat ieri ca Romania poarta discutii pentru achizitionarea a 48 de avioane multirol, ce ar urma sa inlocuiasca aparatele MiG 21, dar a infirmat ca se poarta negocieri pentru cumpararea de avioane F-16. Informatii despre posibila achizitionare de avioane F-16 de catre Romania, de la Israel, la mana a doua si in valoare de 150 de milioane de dolari au fost publicate de presa israeliana acum doua zile.

NU STIM CARE. "Romania are in intentie sa inlocuiasca, in viitor, pe termen scurt si mediu, aparatele MiG 21 cu avioane multirol. Nu stiu care va fi acest avion multirol. Deocamdata, noi am formulat cerintele operationale. Care va fi el, vom vedea dupa ce se parcurg procedurile legale", a spus Badalan, precizand ca achizitionarea celor 48 de aparate ar putea avea loc cel mai probabil in perioada 2008-2015. Intrebat daca exista discutii cu anumite tari, Badalan a spus ca "discutii sunt cu foarte multi", dar ca "atat timp cat lucrurile sunt in derulare, cat se discuta, cat nimic nu este cert, orice afirmatie in acest domeniu este o exagerare". El a aratat ca, pentru cumpararea de aparate F-16, "in acest moment, nu exista nici un contract, nici macar negocieri".

De altfel, insusi premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, pentru Associated Press (AP), preluata de site-ul israelian Ynet, ca Romania nu negociaza cu Israelul achizitionarea de avioane F-16, asa cum sustine presa israeliana. El a declarat ca "nu stie despre nici o astfel de afacere", a adaugat AP.

BUGET
Badalan a facut aceste declaratii dupa sedinta comisiilor parlamentare de aparare, care au luat in discutie bugetul pe 2006 al MApN. Cu 14 voturi "pentru" si 12 "impotriva", ultimele apartinand Opozitiei, cele doua comisii au avizat favorabil bugetul apararii si au aprobat un amendament prin care acesta a fost majorat de la 1,98% la aproape 2,1% din PIB, resursele suplimentare identificate urmand sa provina din valorificarea activelor ministerului.

×
Subiecte în articol: observator avioane