Presedintele Traian Basescu a promulgat, luni, legea pentru modificarea Legii nr.360/2002 privind Statutul politistului, informeaza Administratia prezidentiala.
Potrivit modificarilor aduse Statutului politistului, care urmeaza sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2012, reconversia profesionala a politistilor al caror raport de serviciu inceteaza in urma reorganizarii unitatii sau a reducerilor de posturi sa va face in "urmatoarele" sase luni dupa adoptarea acestor masuri. De asemenea, actul normativ prevede ca procedura si cazurile de modificare sau suspendare a raporturilor de serviciu ale politistului vor fi stabilite prin ordin al ministrului Administratiei si Internelor, iar activitatea si conduita politistilor vor fi evaluate o data pe an.
Concluziile vor fi consemnate in evaluarea anuala de serviciu cu acordarea unuia dintre urmatoarele calificative: "foarte bine", "bine", "satisfacator", "nesatisfacator". In cazul in care politistul nu a desfasurat activitate pe durata intregului an, calificativul acordat ca urmare a evaluarii intocmite pentru perioada sau perioadele lucrate constituie calificativ anual numai daca activitatea desfasurata depaseste cumulat sase luni, iar metodologia privind evaluarea politistului se stabileste prin ordin al ministrului Adminsitratiei si Internelor. USL a contestat actul normativ acuzand ca modificarile aduse legii permit neconstitutional disponibilizarea politistilor, dar Curtea Constitutionala a respins sesizarea Opozitiei.
Tot ieri seful statului a promulgat sI Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante in perioada vacantei parlamentare, precum si Legea pentru aprobarea OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor. Aceasta din urma prevede ca, incepand din ianuarie 2011, mamele pot sa opteze pentru un concediu de crestere a copilului pe o perioada de doi ani, dar cu o indemnizatie cuprinsa intre minimum 600 lei si maximum 1.200 lei, sau pentru un concediu de un an, cu o indemnizatie maxima de 3.400 lei. Daca se intorc la munca inainte de sfarsitul perioadei de un an de concediu, mamele vor beneficia de o prima lunara de 500 lei pentru intregul interval de pana la 24 luni. Acest stimulent nu se acorda mamelor care se intorc la munca dupa primul an de concediu pentru cresterea copilului sau celor care opteaza pentru concediul de doi ani cu indemnizatie maxima de 1.200 de lei.