x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bazac: În prezent avem capacitatea de a trata 460.000 de persoane cu medicaţie antivirală

Bazac: În prezent avem capacitatea de a trata 460.000 de persoane cu medicaţie antivirală

03 Mai 2009   •   00:00

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a declarat că există capacitatea de a trata 460.000 de persoane cu medicaţie antivirală, stocul, actualizat duminică, fiind suficient pentru situaţia actuală, în prezent neexistând suspiciuni de îmbolnăviri cu noul tip de gripă AH1N1.



"În prezent avem capacitatea de a trata 460.000 de persoane cu medicaţie antivirală. Este un stoc actualizat astăzi (duminică - n.r.), suficient pentru situaţia actuală. Evident, dacă va fi necesar, vom creşte această rezervă. Mai mult, România are capacitatea de a demara producţia de vaccind în trei luni de la izolarea tulpinii. Aş putea spune, de asemenea, că România este una din cele opt ţări europene care au capacitatea de a crea vaccin antigripal, celelalte ţări fiind Franţa, Marea Britanie, Olanda, Elveţia, Italia, Germania şi Ungaria", a declarat, duminică, ministrul Sănătăţii, într-o conferinţă de presă.

Potrivit ultimelor date ale Centrului Naţional de Boli Transmisibile, nu există suspiciuni de îmbolnăvire cu virusul AH1N1.

Demnitarul a adăugat că, în ultima şedinţă, Ministerul Sănătăţii a dispus alocarea unui stoc de antivirale pentru 10.000 de persoane din categorii cu grad ridicat de expunere, precum cadrele medicale şi personalul diplomatic din zonele afectate.

Măsura vine în completarea distribuţiei de medicaţie specifică direcţionată către nouă spitale de boli infecţioase din ţară, care s-a încheiat sâmbătă, a menţionat Bazac.

Totodată, Bazac a susţinut că din 2 mai a fost dispusă ca măsură suplimentară organizarea serviciului de permanenţă, 24 de ore din 24, la Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile şi la Biroul de Evenimente de Sănătate şi Alertă Precoce din Institutul de Sănătate Publică Bucureşti.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că, în perioada următoare, va fi iniţiată o campanie de informare a populaţiei, pentru prevenirea îmbolnăvirilor, precum şi în cazul apariţiei simptomelor.

În acest sens, luni va avea loc o întâlnire cu reprezentanţii Consiliului Naţional al Audiovizualului, pentru a stabili forma pe care această campanie o poate lua pentru a preveni apariţia îmbolnăvirilor.

De asemenea, informarea populaţiei privind noul tip de gripă va avea loc prin scrisori, care vor ajunge la fiecare familie din România, măsura fiind luată în cadrul întâlnirii miniştrilor Sănătăţii, de la Luxemburg, a adăugat Bazac.
Mediafax

×
Subiecte în articol: observator