x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Berceanu: Se colectează prea puţini bani din taxa de rovignetă!

Berceanu: Se colectează prea puţini bani din taxa de rovignetă!

30 Apr 2009   •   00:00

"Am participat în Republica Cehă la întâlnirea miniştrilor de transport din UE, întâlnire programată mai de mult şi la care s-a discutat despre sisteme moderne de colecatre a diverselor tipuri de taxe gen rovigneta sau informaţii pentru traficul rutier prin sisteme moderne, chestiune de mare actualitate pentru noi, deoarece se colectează foarte puţini bani din aceste taxe şi de aceea nu sunt bani pentru reparaţia drumurilor sau realizarea de autostrăzi sau alte investiţii", a declarat, azi, Radu Berceanu, citat de antena3.ro.

Ministrul Transporturilor a susţinut joi o conferinţă de presă, în care a vorbit despre întâlnirea pe care a avut-o în Republica Cehă cu omologii săi din Uniunea Europeană, dar şi despre protestele de miercuri ale sindicaliştilor CFR.

"Cea mai importantă întâlnire am avut-o cu ministrul german al Transporturilor, care a dorit să exprime oficial disponibilitatea Germaniei pentru a încuraja firmele şi băncile germane să vină în România şi să investească în infrastructură şi am decis ca o echipă a ministerului Transporturilor să meargă în Germania pentru a stabili o colaborare inclusiv pentru sistemul german de taxare pe autostrăzi, şi intenţia Germaniei de a sprijini cu investiţii masive transportul de la Marea Neagră de containere sau alte mărfuri. Ei au o foarte mare aglomerare de mărfuri care vin din Orient, traversează Marea Mediterană şi sunt descărcate la Amsterdam şi Rotterdam şi de acolo merg în Germania. Ei consideră că această nouă cale, prin România, este mult mai interesantă şi importantă", a spus Radu Berceanu.

În privinţa protestelor sindicaliştilor, Radu Berceanu a precizat că CFR se află într-o situaţie extrem de dificilă şi, dacă nu sunt luate "măsuri foarte urgente şi foarte drastice putem să ne gândim inclusiv la faptul că unele din aceste companii ar putea să-şi opreascpă activitatea în o lună sau două maxim".

Potrivit ministrului Transporturilor, în sistemul feroviar există o datorie de 1,2 miliarde lei noi, adică 400 de milioane de euro, către companiile private, CES, ENEL, deoarece CFR plăteşte doar o mică parte din energia electrică pe care o consumă.

"Din acest motiv, oricând companiile respective pot opri furnizarea de energie electrică în sistemul CFR, atât trenurile cât şi lumina în gări. Şi pot trece la executarea silită a acestor datorii fără posibliitatea de a reacţiona, deci pot lua în proprietate gări şi trenuri. E o chestiune foarte gravă care nu poate fi trecută cu vederea şi căreia tre să-i dăm o rezolvare. Este numai una dintre prbleme care se agraveauză pe măs ce noi stăm în proteste sindicale", a mai spus Radu Berceanu. (V.A.)

×
Subiecte în articol: observator