"Chiar dacă va fi un an în care vom fi afectaţi de criza economică, sper ca această criză să nu se manifeste şi asupra eficienţei justiţiei”, a afirmat preşedintele ţării Traian Băsescu, în deschiderea şedinţei Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), pe care a prezidat-o, potrivit Constituţiei.
Sugestionat de un membru al Asociaţiei Magistraţilor din România, preşedintele Traian Băsescu le-a spus magistraţilor că judecătorii vor avea de rezolvat criza morală, « dacă este de rezolvat o asemenea criză ». Oficialul le-a urat magistraţilor un an bun în 2009, identificat în timpul şedinţei ca un an al crizei economice, energetice şi morale, apoi a invitat-o pe preşedinta CSM, Lidia Bărbulescu, să prezinte raportul de activitate a Consiliului pentru anul trecut.
DEFECŢIUNE CU DICHIS
Mai întâi şeful statului a stat aproximativ zece minute în biroul preşedintei CSM, abia apoi a intrat în sala plenului unde se desfăşoară şedinţa de bilanţ.Ca de obicei, spaţiul nesatisfăcător a impus ca jurnaliştii să urmărească acţiunea de la distanţă, în sistem audio. Ba, culmea, o « defecţiune tehnică » a făcut ca informaţiile despre discursul preşedintelui să ajungă la jurnalişti « la mâna a doua ». Incidentul cu defecţiunea s-a remediat însă la scurt timp după ce preşedintele CSM a îndeput darea de seamă.
A FOST UN AN GREU !
Şeful CSM, judecătoarea Lidia Bărbulescu, a precizat în alocuţiunea sa faptul că nu a fost deloc uşoară munca magistraţilor în anul 2008, nu doar din cauza volumului mare de lucru, dar mai ales pentru că judecătorii şi procurorii s-au lovit de incoerenţa şi imprevizibilitatea legislativă. Situaţie percepută şi de Curtea Europeană a Drepturilor Omului care a remarcat în cauza Viasu contra României că « există o disfuncţionalitate a legislaţiei române care poate afecta şi pe viitor un număr mare de oameni ». O altă nemulţumire exprimată de şeful CSM este legată de faptul că nici în anul 2008 CSM nu a reuşit să convingă că este necesară reglementarea statutului procurorului corespunzător cel al judecătorului. Concret, CSM vrea ca de cariera procurorului să se ocupe exclusiv CSM, pentru a elimina orice suspiciuni cu privire la intervenţia celorlalte puteri în numirea procurorilor în funcţii de conducere.
Şeful statului a dat apoi cuvântul membrilor CSM pentru dezbaterea raportului. Primul care a vorbit a fost preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care printre altele, a pus în discuţie schimbarea mandatelor conducerii CSM de la un an la patru ani.
Vicepreşedintele CSM, procurorul Graţiana Isac a precizat în discursul său că "incoerenţa legislativă a făcut posibilă invocarea unor chitibuşuri procedurale care au făcut ca unii infractori să scape”. Graţiana Isac a precizat că independenta procurorului nu trebuie văzutăca un privilegiu, ci ca o garanţie a justitiabilului, astfel că atunci când unii magistraţI "greşesc şI comit abuzuri să răspundă”.
Citiţi aici un rezumat al bilanţului CSM.
Citește pe Antena3.ro