x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Blejnar, banii înapoi!

Blejnar, banii înapoi!

de Daniela Ivan    |    12 Oct 2011   •   21:00
Blejnar, banii înapoi!

Fiscul, condus de Sorin Blejnar, a primit o mare palma din partea Curtii de Apel Bucuresti care a susupendat, printr-o sentinta executorie, plata retroactiva a TVA pe drepturile de autor. Iata ca magistratii Curtii de Apel au pus la punct excesul de zel al Fiscului condus de Blejnar, care a decis sa incalce orice principiu de drept, dar si de logica, si sa aplice retroactiv TVA pe drepturile de autor.

Un numar de 25 de vedete au considerat ca este ilegal sa li se ceara retroactiv TVA pe drepturile de autor aferente activitatilor desfasurate in urma cu cinci ani. Mai ales ca Fiscul i-a stiut cu nume si prenume pe toti cei care ar fi trebuit, in opinia functionarilor acestei institutii, sa plateasca acest TVA, dar nu i-a instiintat. Ba mai mult, le-a trimis an de an acasa Declaratia de impunere fiscala, in care nu se amintea nimic de aceasta taxa.

Avocatul Gheorghe Piperea (foto), care a castigat procesul, spune ca acum Fiscul ar trebui sa opreasca orice actiune impotriva celor platiti pe drepturi de autor, chiar daca ar face recurs. 'Pasii urmatori nu exista, ar trebui sa se opreasca tot: atat notificarile pentru inregistrarea ca platitori de TVA, cat si inspectiile fiscale. Ar trebui oprite si executarile silite', a spus el. Desi tehnic decizia ii apara doar pe cei care au facut demersul in justitie, efectele sentintei se pot extrapola la toti cei platiti pe drepturi de autor, dupa un precedent din acest an, cand Inalta Curte de Casatie si Justitie a decretat ca victoria pensionarilor militari impotriva statului se aplica in toate cazurile. 'Cele trei acte normative care reprezinta baza pentru actiunile ANAF sunt suspendate. Adica n-au nici un fel de efect. Din punct de vedere legal, aceasta hotarare este executorie, cel putin pentru cei 25 de reclamanti reuniti in Grupul pentru Corectitudine Fiscala. Curtea de Justitie spune ca hotararea este opozabila pentru toti. Organele fiscale ar trebui sa se opreasca pentru toti cei 10.000 de oameni platiti prin drepturi de autor', a mai afirmat Piperea.

Avocatul spune ca Fiscul poate face recurs, insa acesta nu poate suspenda executarea. Piperea crede ca, in ciuda sentintei, statul nu va opri actiunile. 'Daca nu o va face, il vom opri noi', a declarat el. Legislatia permite ca toti cei afectati sa poata cere daune atunci cand actiunea Fiscului continua desi a pierdut procesul. Sorin Blejnar ar putea fi obligat la plata unor daune de 20% din sala­riul minim pe economie pe fiecare zi de incalcare a sentintei. Daca notificarile si executarile ar continua sase luni, asta inseamna 134 de lei inmultit cu 180 de zile, adica 24.120 de lei de persoana, spune Piperea.

Reprezentantii ANAF au refuzat sa faca orice comentariu pe acesata tema. Sorin Blejnar nu a fost de gasit, si in lipsa sa nimeni nu s-a bagat sa declare ceva.

×