x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Braconajul arheologic, un fenomen tot mai prezent

Braconajul arheologic, un fenomen tot mai prezent

04 Aug 2009   •   00:00

Arheologii harghiteni avertizează în legătură cu apariţia, în judeţ, a braconajului arheologic, în urma căruia pot fi deteriorate situri de o importanţă deosebită. Arheologul Kosza Antal, consilier în cadrul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional (DCCPN) Harghita susţine că cei mai mulţi dintre braconieri sunt colecţionari de monede vechi şi efectuează săpături neautorizate în speranţa că-şi vor îmbogăţi colecţia. Aceste persoane nu realizează însă câte stricăciuni pot provoca.



"Problema nu este că din zona respectivă iau o monedă sau două, ci că săpând o groapă pot distruge întreaga datare a sitului sau a unui obiectiv", a explicat arheologul Kosza Antal. În plus, cei care practică braconajul arheologic folosesc, de cele mai multe ori, detectoare de metale, fapt care se pedepseşte cu închisoarea.

O altă categorie de persoane care efectuează săpături în siturile arheologice, fără să aibă acest drept, sunt cei pasionaţi de acest domeniu. Arheologul Kosza Antal a explicat că cercetările arheologice sunt deschise şi oricine poate participa la ele dacă se adresează muzeului care le efectuează. "Dacă cineva este interesat de acest domeniu poate lua parte la săpături, primind chiar şi o sumă de bani, sau se poate oferi voluntar", a precizat Kosza Antal.

Acesta a dat şi un exemplu de tentativă de braconaj arheologic, semnalată zilele trecute la cetatea medievală Rapsone, din zona Praid. Potrivit consilierului DCCPN Harghita, arheologii care efectuează cercetări acolo au depistat, într-o dimineaţă, mai mulţi tineri care căutau în pământul deja scos în urma săpăturilor.

"Fiind amatori au scormonit în pământul deja scos şi nu au produs stricăciuni, dar ar fi putut să facă mult rău", a spus arheologul harghitean, care a precizat că i-a recomandat conducătorului de şantier să depună o plângere la poliţie. "Ţintele" braconierilor sunt, în general, cetăţile cunoscute la care arheologii ajung o dată de doi ani, motiv pentru care sunt greu de depistat cei care efectuează săpături arheologice neautorizate.

Kosza Antal şi-a exprimat speranţa că aceştia vor fi prinşi de jandarmii montani care au solicitat chiar o hartă cu aceste obiective, pentru a le include pe rutele lor de patrulare. În judeţul Harghita se află 674 de situri arheologice care sunt incluse în Repertoarul Arheologic Naţional, dar specialiştii spun că numărul acestora s-ar putea ridica la 2000.

×
Subiecte în articol: observator