x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Camelia Bogdan: exclusă de CSM, premiată pe bani UE!

Camelia Bogdan: exclusă de CSM, premiată pe bani UE!

25 Mai 2017   •   10:00
Camelia Bogdan: exclusă de CSM, premiată pe bani UE!
Sursa foto: SORIN LUPSA

Culmea premierii: după ce a fost exclusă din magistratură de CSM, Camelia Bogdan urmează să primească o medalie de la un ONG din România, în cadrul unei conferințe finanțate din fonduri europene – a informat Grupul de Investigații Politice (GIP), pe pagina sa de Facebook. Evenimentul va avea loc mâine, chiar la Palatul Parlamentului.

Camelia Bogdan, despre care Consiliul Superior al Magistraturii a spus că „în calitate de judecător, prin acțiunile sale, a afectat prestigiul și imaginea justiției”, este „reevaluată” acum pe banii UE drept „cea mai activă personalitate din România implicată în prevenirea și combaterea corupției”. Conferința la care va fi medaliată se numește ”Îmbunătățirea politicilor și practicilor anti-corupție prin participarea activă a societății civile”, este organizată de Fundația EUROLINK – Casa Europei și co-finanțată prin Programul Uniunii Europene „Europa pentru Cetățeni”. Conform GIP, amfitrionul evenimentului este senatorul USR Mihai Goțiu - eroul unor scene penibile, în care a fost surprins dormind în sala de plen.

”Securiștii din România o premiază pe bani europeni pe Camelia Bogdan (...) Aceeași Uniune Europeană care prin rapoartele MCV cere CSM «întărirea integrității judiciare», finanțează premierea unei judecătoare declarată în unanimitate de CSM incompatibilă cu funcția de magistrat. (...)Noi credeam că MCV-ul e făcut și ca să apere independența și imparțialitatea CSM. Când colo, acum când un magistrat-executant al sistemului a fost exclus din magistratură după ce s-a demonstrat că a primit bani de la o parte vătămată în timp ce judeca dosarul ICA, Uniunea Europeană plătește pentru premierea magistratului respectiv”, notează Grupul de Investigații Politice.

Bani de la o parte din proces

În august 2014, în timp ce judeca, în apel, dosarul „ICA”, Camelia Bogdan a participat, fiind și plătită, la un seminar privind combaterea spălării banilor şi a corupției, la Poiana Brașov - seminar organizat de Ministerul Agriculturii, pentru angajații APIA. Asta, în condițiile în care ministerul era constituit ca parte civilă în dosarul „ICA”.

Exclusă din magistratură de către Secția pentru Judecători îm materie disciplinară a CSM, în februarie anul acesta, Bogdan a atacat cu recurs decizia de sancționare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție

 

„În procesul de individualizare a sancțiunii este relevantă și atitudinea pârâtei pe parcursul efectuării actelor de cercetare disciplinară. Astfel, aceasta a manifestat un comportament neconform statutului de magistrat, concretizat în formularea repetată de sesizări și plângeri împotriva persoanelor abilitate legal să desfășoare activități specifice cercetării disciplinare și exercitării acțiunii disciplinare (...), precum și împotriva conducerii Curții de Apel București” – se arată în Hotărârea CSM din 8 februarie 2017.

 

La evenimentul care va avea loc vineri, Camelia Bogdan va participa alături de Monica Macovei, Livia Stanciu și Cristina Guseth, invitatele de onoare ale conferinței.

 

×