x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CE solicită sprijin Ministerului Sănătăţii din România

CE solicită sprijin Ministerului Sănătăţii din România

02 Iun 2009   •   00:00

Comisia Europeană solicită sprijin Ministerului Sănătăţii din România pentru urgentarea acţiunilor comunitare de găsire a unui vaccin împotriva virusului A/ H1N1.

Potrivit Biroului de Presă al MS, citat de Agerpres, comisarul european pentru sănătate, Androulla Vassiliou, i-a solicitat, printr-o scrisoare, ministrului Sănătăţii, Ion Bazac, susţinere din partea României pentru agenda Comisiei de obţinere a unui vaccin împotriva noii gripe.

Comisarul european subliniază în mesajul adresat ministrului Bazac necesitatea reluării discuţiilor pe marginea vaccinului pentru virusul A/ H1N1 în următoarea reuniune a Consiliului European a miniştrilor Sănătăţii, care va avea loc pe 9 iunie, la Luxemburg.

CE doreşte urgentarea realizării unei coordonări la nivel comunitar pentru managementul procurării şi strategia distribuţiei unui vaccin în caz de pandemie în Europa şi solicită în acest sens sprijinul miniştrilor Sănătăţii din toate ţările membre UE.

Comunicatul de presă precizează că ministrul Sănătăţii îşi manifestă deschiderea de a colabora politic şi ştiinţific cu Comisia Europeană şi cu statele membre pentru a găsi soluţii de restrângere a răspândirii virusului pe continent.

De asemenea, MS poate furniza, prin Institutul Cantacuzino, Institutul Matei Balş şi Centrul Naţional de Referinţă pentru Gripă, date epidemiologice şi medicale culese până în acest moment cu privire la forma virusului înregistrat în România, precum şi la manifestarea clinică a acestuia la pacienţii infectaţi din ţara noastră.

'România are capacitatea, prin Institutul Naţional Cantacuzino, să producă şi să înfioleze un vaccin împotriva noului virus, în cazul în care tulpina izolată îi va fi furnizată. De asemenea, Institutul Naţional Cantacuzino are capacitatea de a diagnostica şi confirma infecţia cu noul virus gripal prin metode de microbiologie moleculară', se arată în comunicatul de presă. (V.A.)

 

×
Subiecte în articol: observator