x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CE va declanşa miercuri procedura de deficit excesiv împotriva României

CE va declanşa miercuri procedura de deficit excesiv împotriva României

08 Mai 2009   •   00:00

Comisia Europeană va declanşa, miercuri, procedura de deficit excesiv împotriva României, Poloniei, Lituaniei şi Maltei, pentru depăşirea plafonului de deficit bugetar de 3% din Produsul Intern Brut (PIB), a declarat, astăzi, un oficial UE, potrivit Reuters, citată de Mediafax.

"Miercuri, Comisia va face un prim pas în procedura de deficit excesiv în cazul mai multor ţări", a afirmat oficialul, referindu-se la cele patru state UE.

CE va propune termenele limită acordate acestor state pentru reducerea deficitelor sub limita de 3% din PIB reglementată prin Pactul de Creştere şi Stabilitate, a adăugat el.

Conform procedurilor, depăşirea deficitului poate fi sancţionată cu amenzi în cazul statelor din zona euro sau îngheţarea fondurilor structurale pentru ţările din afara uniunii monetare. Oficialii CE au declarat însă, în mai multe rânduri, că statele cu deficit excesis ar putea beneficia, în contextul crizei, de unele concesii, precum termene limită foarte extinse pentru remedierea indicatorului.

Comisarul european pentru economie şi politică monetară, Joaquin Almunia, a anunţat luni că Executivul UE va lua măsuri disciplinare pentru depăşirea pragului de 3% din PIB privind deficitul bugetar, stipulat de legislaţia europeană, împotriva mai multor state, inclusiv România.

Comisia Europeană precizează că deficitul bugetar din 2008, de 5,4% din PIB, a fost determinat de cheltuielile realizate peste nivelul planificat, în special în ceea ce priveşte salariile bugetare şi transferurile sociale.

Declanşarea procedurii de deficit excesiv împotriva României presupune monitorizarea atentă a politicii bugetare şi a măsurilor de reducere graduală a deficitului.

Executivul UE a lansat deja procedura de deficit excesiv împotriva Franţei, Spaniei, Greciei, Irlandei şi Letoniei.

CE a fixat termene limită pentru anul 2012 de corectare a deficitului în cazul Franţei şi Spaniei, respectiv în 2013 pentru Irlanda, dar a indicat Greciei că trebuie să reducă deficitul bugetar sub 3% din PIB până la sfârşitul acestui an.

Comisia anticipează că 21 dintre cele 27 de state membre vor depăşi plafonul, din cauza crizei financiare şi recesiunii mondiale. (V.A.)


×
Subiecte în articol: observator