x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cernavodă / Unitatea 1 a centralei nucleare a fost oprită

Cernavodă / Unitatea 1 a centralei nucleare a fost oprită

30 Mai 2009   •   00:00

Nuclearelectrica a decis să oprească, sâmbătă, pe o perioadă care poate ajunge la şapte zile, Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă, după ce a constatat apariţia unui fisuri la o conductă de apă. Întrucât Unitatea 2 a centralei este în revizie, centrala nu mai produce, în prezent, niciun megawatt de energie. În urma acestopr evenimente Nuclearelectrica va cumpăra energie de pe bursa OPCOM.



"Nuclearelectrica va stabili în după-amiaza zilei de astăzi cu siguranţă problema apărută şi când va reporni Unitatea 1. Poate dura de la 48 de ore la şapte zile, în funcţie de complexitatea problemei", a spus directorul general al companiei, Pompiliu Budulan.

Nuclaerelectrica a anunţat anterior oprirea grupului 1

"În cadrul programului de inspecţie al Unităţii 1 de la Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă, care funcţiona la putere nominală, s-a constatat în data de 29 mai o neetanşeitate la sistemul de instrumentaţie din circuitul primar. Specialiştii centralei au făcut o evaluare operativă a situaţiei şi au decis oprirea unităţii în mod controlat, începând cu data de 30 mai 2009, ora 0:00", se arată într-un comunicat al companiei - citat de Mediafax.

Problema constatată nu reprezintă un pericol pentru personalul de exploatare, populaţia sau mediul înconjurător, conform companiei. "Cu centrala în stare oprită se va putea accesa zona, stabili cu precizie locul neetanşeităţii, cauza şi măsurile efective de remediere. Preliminar, durata opririi este estimată la 7 zile", se mai arată în comunicat.

Întrucât ambele unităţi ale centralei de la Cernavodă au fost oprite, Nuclearelectrica va cumpăra energie de pe OPCOM, pentru onorarea contractelor. Cele două unităţi de la Cernavodă, singurele grupuri funcţionale ale centralei, asigură circa 17% din consumul naţional de electricitate.

×
Subiecte în articol: observator