x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CET-SUD - Pericolul unei noi explozii n-a disparut

CET-SUD - Pericolul unei noi explozii n-a disparut

de Monica C. Andrei    |    29 Iul 2005   •   00:00
CET-SUD - Pericolul unei noi explozii n-a disparut

Incendiul produs miercuri seara la termocentrala CET-SUD, din cartierul Berceni, a lasat un sfert din bucuresteni fara lumina, apa calda si mijloace de transport in comun. Sectorul 3 a fost afectat in totalitate. Pana si Politia Capitalei n-a avut lumina, exceptie facand penitenciarele care s-au cuplat automat la generatoare.

"Curentul a fost oprit o ora, apa calda trei ore, mai multe linii de tramvai si troleibuz au fost afectate timp de 20 de minute, sapte statii de metrou de pe magistralele Basarab - Republica si Eroilor - Industriilor n-au functionat 25 de minute, trenurile au ajuns insa in statii in virtutea inertiei. N-a fost panica. Nu stim insa cauzele producerii exploziei", a spus Mioara Mantale, prefectul Capitalei.

O cauza apartenta spusa ieri de autoritati ar fi o defectiune aparuta la transformatorul termocentralei, vechi din 1977. Mai exact, temperatura ridicata a uleiului care ulterior ar fi produs incendiul. "Nu se stie nimic concret. Pana nu se va raci transformatorul nu se poate interveni", a adaugat Mantale.

RISC. Echipele de interventie ale pompierilor se afla inca in dispozitiv si supravegheaza transformatorul, existand inca pericolul reaprinderii acestuia.

"Deocamdata nu putem intra in campul efectiv al avariei pentru ca exista inca riscul de reaprindere al transformatorului. Acum se lucreaza la racirea uleiului. In transformator sunt 37.000 de litri de ulei, din care o parte a luat foc, iar o parte din cantitate a ramas incinsa. Uleiul se raceste mai greu decat apa, adica in cel putin trei-patru zile", a spus Aurel Udor, seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta. Incendiul a fost stins miercuri seara in aproximativ 50 de minute, 50 de pompieri militari intervenind cu sase autospeciale cu apa si spuma. Unul dintre ei a fost accidentat in timpul interventiei insa n-a fost nimic grav. "A fost ranit la o pleoapa. Nici macar n-are o vanataie", a precizat Aurel Udor. Pentru a evita stituatii asemanatoare, autoritatile vor incepe un control la toate termocentralele din Capitala. Nu s-a precizat pana acum daca la termocentrala CET-SUD au fost facute recent verificari.

×
Subiecte în articol: observator