x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ciucă: Amenințările formulate la adresa jurnalistei Radioului Public, inacceptabile

Ciucă: Amenințările formulate la adresa jurnalistei Radioului Public, inacceptabile

04 Noi 2022   •   16:25
Ciucă: Amenințările formulate la adresa jurnalistei Radioului Public, inacceptabile

Condamn public amenințările formulate la adresa jurnalistei Radioului Public - Redacția Târgu-Mureș, pe care le calific drept inacceptabile, transmite Nicolae Ciucă, după ce o jurnalistă a fost amenințată în discursul unui politician extremist din Ungaria.

„Condamn public amenințările formulate la adresa jurnalistei Radioului Public - Redacția Târgu-Mureș, pe care le calific drept inacceptabile, reprezentând un atac grav la adresa valorilor democratice. Libera exprimare a jurnaliștilor este o condiție de bază a statului de drept și o valoare fundamentală în orice democrație. Solicit instituțiilor abilitate ale statului să își exercite atribuțiile legale pentru protejarea jurnaliștilor și tragerea la răspundere a celor responsabili de propagarea discursului care incită la ură și discriminare”, transmite premierul Nicolae Ciucă.

Și ministrul Familiei, Gabriela Firea, a reacționat.

„Violența naște violență! Condamn cu fermitate orice formă de violență sau instigare la violență, în special când la mijloc e vorba de o femeie. Am citit cu amărăciune relatările presei cu privire la amenințările la adresa unei doamne, jurnalist la postul public de radio. E și mai grav faptul că afirmațiile extreme au fost făcute de membrii unui partid politic. Normalitatea, respectul și bunul simț nu au etnie sau culoare politică și nu țin de statul social sau funcția ocupată. Amenințarea cu moartea este o faptă penală și se pedepsește ca atare! Astfel de gesturi nu sunt de tolerat și solicit instituțiilor statului să se autosesizeze și să ia de urgență toate măsurile legale în acest caz. De asemenea, e nevoie de solicitarea unor sancțiuni la nivel diplomatic, având în vedere cetățenia străină a „agresorilor”. Îi transmit jurnalistei toată susținerea mea și a colegilor mei din Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse. Am solicitat deja Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați să se implice în acest caz și să ofere sprijin jurnalistei, dacă va fi nevoie”, scrie pe Facebook Firea.

Reacțiile celor doi vin după ce în fluxul de știri al Societății Române de Radiodifuziune și în spațiul public a apărut știrea care relatează despre „un derapaj nepermis al unui politician maghiar aflat în România”.

Potrivit RRA, un jurnalist maghiar al Radio România și alte două etnii au fost amenințate în discursul unui politician extremist din Ungaria.

În mesajul său, acesta spune: “…puteți să o vedeți pe Parászka Boróka, o puteți auzi la Radio Târgu-Mureș. Păi dacă maghiarii nu sunt în stare să spânzure astfel de oameni, să îi elimine dintre ei, să nu ne mirăm că am ajuns unde suntem“.

Politicianul a mai adăugat, cităm: "asistăm la ţiganizarea secuimii şi a poporului maghiar".

Aprecierile au fost făcute în cadrul unei întâlniri organizate la Sfântu Gheorghe, unde politicianul maghiar a fost prezent. O înregistrare audio difuzată de un jurnalist aflat la întâlnirea de la Sfântu Gheorghe probează faptul că, pe lângă aprecierile xenofobe la adresa etniei rrome și a comunității evreiești, este menţionat și numele jurnalistei de etnie maghiară, angajată a Societății Române de Radiodifuziune.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Nicolae Ciucă jurnalista