Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) acuză Casa Naţională de Asigurări de Sănătate de genocid împotriva pacienţilor din România, pentru modul în care promovează mecanismul de compensare, şi cere populaţiei să reacţioneze ferm.
Totodată, COPAC protestează faţă de modul nedemocratic în care Casa Naţională de Asigurări de Sănătate promovează mecanismul de compensare, acuzând instituţia că nu este interesată de opinia şi problemele pacienţilor. "Facem un apel la toată populaţia României să reacţioneze ferm împotriva acestei măsuri, pentru că ne afectează pe toţi, de la sugari până la vârstnici. Facem un apel la clasa politică din România să ţină cont de problemele celor care i-au desemnat să îi reprezinte şi să impună CNAS să renunţe la această măsură aberantă", a declarat Cezar Irimia, preşedintele COPAC.
Potrivit reprezentanţilor asociaţiilor de pacienţi, bolnavii vor fi oblogaţi să scoată din buzunare de la 1 iulie mai mulţi bani pentru a-şi cumpăra medicametele comensate.
Cei mai afectaţi vor fi pensionarii, ale căror pensii oricum se vor diminua cu 15%, iar mulţi dintre ei nu îşi vor mai permite tratamentul pentru boli foarte răspândite, precum hipertensiunea arterială sau ulcerul. "Din păcate, bolnavii vor scoate din buzunar 50%-70%-80% pentru moleculele noi", a afirmat Clara Popescu, vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România. De altfel, vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor a reclamat că formula de calcul al noului preţ de referinţă a pus în încurcătură chiar şi pe matematicieni. "Nimeni nu a putut să ne explice cum va fi calculat preţul de referinţă în noul sistem de compensare", a adăugat aceasta. De cu totul altă părere a fost conducerea CNAS, care a spus că prin acest nou sistem se creează premisele pentru un acces mai larg al bolnavilor la medicamente.
Citește pe Antena3.ro