x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Codul Penal nu mai pedepseşte abuzul în funcţie şi folosirea informaţiei privilegiate!

Codul Penal nu mai pedepseşte abuzul în funcţie şi folosirea informaţiei privilegiate!

29 Apr 2009   •   00:00

Subcomisia de analiză a codurilor penale a hotărât ca articolele privind abuzul de funcţie şi folosirea de informaţii privilegiate, prevăzute în capitolul Infracţiuni de corupţie din noul Cod penal, să fie scoase şi menţinute în Legea specială 78/2000, care incriminează aceste fapte.



Preşedintele subcomisiei, Victor Ponta, a recunoscut în timpul dezbaterilor din Parlament, că a fost sunat să nu se "atingă" de Legea 78/2000. Întrebat cine l-a sunat, Ponta a răspuns doar că a discutat cu colegii săi din punct de vedere politic. "Voi face propunerea ca 292 să rămână la dumneavoastră (la DNA, în Legea 78). Dacă scoatem 292 din Cp, DNA e mulţumit? Poate să lupte împotriva corupţiei?" - a spus Ponta, citat de Agerpres. Preşedintele subcomisiei le-a cerut, de asemenea, colegilor parlamentari să-i atragă atenţia asupra articolelor din Codul penal care ar leza Legea 78/2000 privind infracţiunile de corupţie.

Victor Ponta a menţionat că a înţeles nemulţumirile specialiştilor şi că este "vinovat din culpă" de amendarea legii speciale. Preşedintele subcomisiei a declarat marţi că parlamentarii au hotărât de principiu ca infracţiunile de corupţie şi de serviciu să rămână reglementate în proiectul noului Cod penal, şi nu într-o lege specială. "Discuţia cea mai mare a fost dacă locul infracţiunilor de corupţie şi de servicu este în Codul penal, aşa cum a fost până acum, sau dacă le scoatem de aici şi le băgăm într-o lege specială. Ideea a fost să le avem reglementate european, pentru că tocmai de aceea ni s-au cerut coduri şi atunci lucrurile rămân într-o formă agreată de toată lumea. Am deblocat o chestiune importantă referitor la locul infracţiunilor de corupţie şi de serviciu, în sensul că, aşa cum au fost propuse în proiectul Ministerului Justiţiei, vor rămâne în Cp" - a afirmat Ponta.

Un articol care a iscat discuţii marţi a fost cel referitor la incriminarea abuzului de funcţie - art. 292 -, senatorul PSD Toni Greblă propunând eliminarea alin. 2, potrivit căruia "dacă fapta a fost săvârşită de o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani". În legătură cu acest articol, Victor Ponta a spus: "E o formă destul de vagă, ce se referă la şefi de patronate, de sindicate, de partide care şi-ar folosi funcţia pentru a obţine anumite foloase şi vrem să avem o formă foarte clară".

×
Subiecte în articol: observator