x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Comisia Europeană a lansat un centru de de cunoștințe pentru a lupta împotriva cancerului

Comisia Europeană a lansat un centru de de cunoștințe pentru a lupta împotriva cancerului

30 Iun 2021   •   20:00
Comisia Europeană a lansat un centru de de cunoștințe pentru a lupta împotriva cancerului

Comisia Europeană a lansat miercuri Centrul de cunoștințe privind cancerul, prima acțiune emblematică realizată în cadrul Planului european de luptă împotriva cancerului.

Potrivit unui comunicat al CE, Centrul de cunoștințe privind cancerul este o nouă platformă online care are ca scop colectarea de informații și coordonarea de acțiuni împotriva primei cauze a deceselor din Europa în rândul populației cu vârsta sub 65 de ani.

Noul centru va colecta cele mai recente informații despre cancer, va furniza orientări în materie de îngrijiri de sănătate și sisteme de asigurare a calității, va monitoriza tendințele legate de incidența cancerului și de mortalitatea determinată de această boală pe tot teritoriul UE și va realiza prognoze în ceea ce privește aceste tendințe. Pe platformă, toți cei dedicați luptei împotriva cancerului pot partaja bune practici, pot colabora și se pot coordona pentru a valorifica la maximum cunoștințele noastre colective și datele verificate științific.

„Lansarea noului Centru de cunoștințe privind cancerul este prima acțiune emblematică din cadrul Planului european de luptă împotriva cancerului. Dispunând de mai multe cunoștințe, putem înțelege, preveni și trata mai bine cancerul. Cercetarea și inovarea reprezintă punctul de plecare al unei noi abordări referitoare la îngrijirile acordate pentru cancer în UE. Punerea în comun și partajarea celor mai recente rezultate ale cercetării, inovării și tehnologiilor din domeniul cancerului, inclusiv în ceea ce privește soluțiile personalizate și digitale noi, sunt esențiale pentru ca autoritățile din domeniul sănătății și al cercetării să dispună de mijloacele necesare pentru o mai bună abordare a cancerului, iar centrul de cunoștințe va fi inima acestor acțiuni”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.

Potrivit CE, noul centru va colecta și va pune la dispoziție cele mai recente informații și statistici cu privire la cancer, va furniza orientări europene pentru prevenirea, screeningul, diagnosticarea și îngrijirea cancerului în scopul de a ameliora rezultatele tratamentelor acordate pentru cancer și de a reduce inegalitățile dintre regiunile UE și va identifica lacune de cercetare sau de politici.

Tot miercuri s-a lansat și o primă realizare extrem de importantă a centrului de cunoștințe: Orientările și sistemul european de asigurare a calității pentru screeningul, diagnosticarea și îngrijirile acordate în cazul cancerului de sân.

„Aceste orientări, care au în centru pacientul și sunt bazate pe date verificate, oferă furnizorilor de servicii medicale și femeilor îndrumări clare și independente cu privire la parcursul complet de urmat în privința îngrijirilor de sănătate în cazul cancerului care le afectează cel mai mult pe femei. Orientările vor contribui la reducerea incidenței cancerului de sân și vor aborda inegalitățile inevitabile în ceea ce privește incidența, prevalența, ratele de mortalitate și de supraviețuire existente între țările UE și pe teritoriul acestora”, a mai transmis Comisia Europeană.

Mediafax

×
Subiecte în articol: Comisia Europeana