x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Comisia Europeană ia măsuri pentru o mai bună protecție împotriva expunerii la azbest

Comisia Europeană ia măsuri pentru o mai bună protecție împotriva expunerii la azbest

28 Sep 2022   •   17:40
Comisia Europeană ia măsuri pentru o mai bună protecție împotriva expunerii la azbest

Comisia Europeană a prezentat miercuri o serie de măsuri adoptate pentru o mai bună protecție a oamenilor și a mediului împotriva azbestului.

Potrivit unui comunicat al CE, deși toate formele de azbest sunt interzise în UE încă din 2005, acesta rămâne prezent în clădirile mai vechi. Azbestul reprezintă o amenințare la adresa sănătății, în special atunci când se intervine asupra materialelor care conțin azbest, iar fibrele sunt eliberate și inhalate, de exemplu în timpul renovărilor.

„78% din formele de cancer profesional recunoscute în statele membre sunt legate de azbest. Atunci când sunt inhalate, fibrele de azbest din aer pot cauza, de exemplu, mezoteliom și cancer pulmonar, cu un decalaj mediu de 30 de ani între expunere și primele semne de boală. Prin urmare, abordarea riscurilor pentru sănătate prezentate de expunerea la azbest este esențială pentru a proteja sănătatea oamenilor și mediul, asigurând, în același timp, condiții de viață și de muncă decente”, se arată în comunicat.

Conform acestuia, renovările îmbunătățesc condițiile de sănătate și de viață ale locuitorilor și reduc facturile la energie ale acestora, dar acestea vor crește, de asemenea, riscurile de expunere la azbest, în special pentru lucrătorii din construcții.

Comisia anunță că va consulta Comitetul consultativ tripartit pentru securitate și sănătate la locul de muncă cu privire la clasificarea altor boli asociate azbestului ca boli profesionale. De asemenea, CE a propus o nouă abordare a UE în ceea ce privește depistarea cancerului.

În ceea ce privește protecția lucrătorilor împotriva expunerii la azbest. Comisia urmează să propună o revizuire a Directivei privind azbestul la locul de muncă pentru a reduce semnificativ valoarea-limită de expunere profesională la azbest, să actualizeze orientările pentru a sprijini statele membre, angajatorii și lucrătorii în vederea punerii în aplicare a directivei revizuite și să lanseze o campanie de sensibilizare cu privire la eliminarea azbestului în condiții de siguranță.

Totodată, Comisia urmează să prezinte o propunere legislativă privind screeningul și înregistrarea azbestului din clădiri. Statelor membre li se va solicita să elaboreze strategii naționale pentru eliminarea azbestului. CE va propune introducerea de jurnale digitale ale clădirilor pentru o mai bună partajare și utilizare a datelor referitoare la clădiri, de la proiectare până la construcție și demolare.

Comisia va revizui Protocolul UE de gestionare a deșeurilor din construcții și demolări și va lansa un studiu pentru identificarea practicilor de gestionare a deșeurilor de azbest și a tehnologiilor noi de tratare.

Pentru a îmbunătăți protecția lucrătorilor, Comisia prezintă o propunere de modificare a Directivei privind azbestul la locul de muncă. Aceasta include o scădere a limitei de expunere la azbest la locul de muncă la 10 ori mai mică decât valoarea actuală [de la 0,1 fibre pe centimetru cub (f/cm³) la 0,01 f/cm³], pe baza celor mai recente evoluții științifice și tehnologice.

(sursa: Mediafax)

×